Nyitókép: kitzcorner/Getty Images

Találtunk egy olyan hitelt, amit vétek volna nem felvenni, bármire elkölthetjük

Infostart
2022. november 19. 10:00
Egyelőre még lehet 10 százalék alatti jelzáloghitelhez jutni Magyarországon. Cserébe viszont elég komoly adminisztrációt vállal be az ügyfél.

Előkerülhet egy elfelejtett olcsó hitel, amit bármire elkölthetünk, ez a szabad felhasználású jelzáloghitel. Miközben az év első kilenc hónapjában a jegybanki adatok szerint közel 400 milliárd forint értékben kötöttek személyi kölcsön-szerződéseket a bankok, a szabad felhasználású jelzáloghitelek 62 milliárd forintos összegéhez képest.

Ugyanakkor szeptemberben a személyi kölcsönök átlagos hitelköltség-mutatója 17,2 százalékot tett ki, a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél ez 10 százalék alatt maradt,

egészen pontosan 9,87 százalék volt.

Vagyis utóbbiak jóval olcsóbban elérhetőek, igaz, mivel jelzáloghitelről van szó, a személyi kölcsönökhöz képest több adminisztráció kíséri a hitelfelvételt - írja a money.hu.

Összességében a szabad felhasználású jelzáloghitelek a magasabb hitelfelvételi kiadások ellenére olcsóbbak lehetnek a hitelesek számára. A szaklap hitelkalkulátorai szerint 5 éves futamidő és 4 millió forintos hitelösszeg esetében a legkedvezőbb szabad felhasználású jelzáloghiteleknél a teljes visszafizetendő összeg 100-300 ezer forinttal alacsonyabb lehet.

Ami fontos a szabad felhasználású jelzáloghitelhez ingatlanfedezet kell biztosítani.