Nyitókép: Pixabay.com

Szakértő: a lengyel–magyar bizalmi megtorpanás a kereskedelemben is jelentkezik

Infostart / InfoRádió - Kalapos Mihály
2022. június 6. 13:15
A lengyel–magyar kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok tavaly 5,4 százalékkal bővültek, ugyanakkor az ukrajnai háború miatt a gazdasági kapcsolatokban némi bizalomvesztés történt – mondta az InfoRádiónak Wisniewski Anna, a Lengyel-Magyar Gazdasági Kamara ügyvezető igazgatója. 

Lengyelország ma az Európai Unió hatodik legnagyobb gazdasága. Az uniós forrásokat egyfajta Marshall-segélyként nagyon hatékonyan költötték el – mondta az InfoRádióban Wisniewski Anna.

"A Covid 2020-as recessziós hatása az Európai Unióban a lengyeleknél volt a legalacsonyabb. 2021-re visszatért a növekedési ütem 5,7 százalékkal, és ezt a növekedést nemcsak a multik, hanem a hazai vállalkozók eredményei is alátámasztották, sikeressé tették ők is az országot."

Ugyanakkor az infláció magas, 15,5 százalék is lehet idén.

Lengyelországba 3 millió ukrán érkezett a háború miatt. Ez segítheti a demográfiai válsággal küzdő Lengyelország gazdaságát

– mondta a Lengyel–Magyar Gazdasági Kamara ügyvezető igazgatója.

"Az idei évre 3,5 százalékos, míg 2023-ra 3,6 százalékos növekedési ütemet prognosztizálnak, miután számukra is meghatározó, hogy kiesett az ukrán, az orosz és a fehérorosz piac, tehát az exportban vannak kedvezőtlen tényezők."

Wisniewski Anna arról is beszélt, hogy 2021-ben 3,5 százalékos volt Lengyelországban a költségvetési hiány, míg az államadósság GDP-arányos szintje 51 százalék volt.

A lengyel-magyar kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok az elmúlt évtizedben folyamatosan bővültek - fogalmazott a Lengyel-Magyar Gazdasági Kamara ügyvezető igazgatója.

"Ez a tavalyi évben is 5,4 százalékos bővülést jelentett,

Lengyelország az ötödik legfontosabb partnerünk."

Arról is beszélt, hogy az ukrajnai háború kapcsán megfogalmazott lengyel kritikák mennyire érezhetőek a gazdasági kapcsolatokban.

"A vállalati szintű együttműködésnek a lényege a bizalom – a nyitottság az, aminek a terén némi megtorpanás, bizalomvesztés látszik. Ezt a bizalmat érdemes visszaépíteni."

Ez újdonság, mert korábban a lengyel-magyar barátság jegyében a bizalom légköre mindig adott volt – tette hozzá Wisniewski Anna.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lengyel gazdasági kilátások és lengyel-magyar együttműködés
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást