Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Mi legyen a katával? – Parragh László belement a részletekbe

Infostart
2022. május 30. 08:23
Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint meg kéne szüntetni vagy teljesen át kéne alakítani a népszerű, kedvező adózást lehetővé tevő rendszert.

Az év végéig hátralévő időt a kata módszertani átalakításának alapos kidolgozására kellene fordítani, ezért sem logikus egy évközi változtatás bevezetése – erről a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke beszélt a VG-nek. Parragh László szerint utóbbi ráadásul a kapcsolódó adminisztrációs és bürokratikus terhek miatt „többet vinne, mint hozna”, ezért azt támogatja, hogy jövő januártól induljon el az új rendszer.

Hogy ez végül a kata megszüntetése vagy markáns újratervezése lenne, arról úgy fogalmazott, hogy korai lenne eldönteni. „Mindkét megoldás mellett és ellen is szólnak érvek” – mondta.

Az MKIK elnöke aláhúzta, hogy mindkét elgondolás azon alapszik, hogy

fenn kell tartani a kedvezményes adózást az önfoglalkoztatóknak, valamint az alacsony egzisztenciájú vállalkozásoknak, de úgy, hogy bezáruljanak a kiskapuk.

Ezzel összefüggésben azt mondta, hogy ennek a körnek az aránya az összes nyilvántartott, mintegy 430 ezer katás adóalany 20-30 százalékát is elérheti. Ez egy nagyon óvatos becslés, de akár 100 ezer főt is jelenthet.

Az elsődleges probléma a rejtett foglalkoztatás. A jelenlegi kata-szabályozás hosszútávon az egyéneknek sem kedvez. Katázva két évet kell ledolgozni egy teljes évnyi nyugdíj szolgálati időhöz – mutatott rá Parragh László. Az adószinttel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy az 2013 óta nem változott, szerinte érdemes lenne a kata adóját az inflációhoz vagy a minimálbérhez kötni.

Úgy fogalmazott, hogy nyitottság érzékelhető arra a döntéshozó részéről, hogy az eddigi 12 milliós éves bevételi plafont 18 milliós szintre emeljék. Viszont csökkenhet az egy megrendelőhöz engedélyezett évi hárommillió forintos maximum.