Nyitókép: Hollie Adams/Bloomberg via Getty Images

Baljós jelzés érkezett Davosból

Infostart
2022. május 23. 14:26
A globális olajpiacok előtt álló kihívásokról beszélt a Nemzetközi Energia Ügynökség vezérigazgatója, kiemelve: a kínai kereslet jelentős hatással lehet a következő hónapokban.

A CNBC tudósítása szerint Fatih Birol a Davosban zajló Világgazdasági Fórumon adott hétfői interjúban sötét képet festett a jelenlegi helyzetről, az olajárat magasnak nevezte, hozzátéve, hogy ez kockázatot jelent a gazdasági fellendülésre nézve, különösen az importra szoruló fejlődő országokban – írja a Portfolio.

„Ez a magas élelmiszerárakkal együtt veszélyes, lépésről lépésre recesszióba taszíthatja a világot” – figyelmeztetett az IEA vezérigazgatója.

Az orosz–ukrán háború következtében a kínálattal kapcsolatos aggodalmak tartják nyomás alatt az olajpiacot, jelenleg is 110 dollár felett áll a Brent és a WTI árfolyama. Fatih Birol szerint a piac a következő hónapokban további kihívásokkal nézhet szembe. Remélhetőleg az Egyesült Államokból, Brazíliából, Kanadából érkező keresletnövekedést ellensúlyozni tudja a nagy olajkitermelők, például a Közel-Kelet felől érkező kínálatnövekedés.

„Különben csak reménykedhetünk abban, hogy nem lesz nagy baj az olajpiacon…, hogy a kínai kereslet gyenge marad” – fűzte hozzá megjegyezve: ha Peking visszatér a megszokott fogyasztásához és trendjéhez, akkor nagyon nehéz nyár vár a világra.

Az interjú során a szektorban elkönyvelt jelentős profitokról is kérdezték a Nemzetközi Energia Ügynökség vezetőjét, aki szerint ezeket az összegeket arra kellene fordítani, hogy kiváltsa a világ az orosz olajat és földgázt. Reményét fejezte ki, hogy a tiszta energiába, a napenergiába, szélenergiába, hidrogénbe és a tárolásba ömlenek ezek az összegek.