Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

A Sberbank is az unió célkeresztjébe került

Infostart
2022. április 17. 10:10
Készül a következő szankciós csomag.

Az Európai Unió a a következő szankcióhullámban Oroszország legnagyobb hitelezőjét a Sberbankot és más orosz pénzügyi cégeket fog korlátozásokkkal sújtani - közölte az Európai Bizottság elnöke egy német lapban. A Bild am Sonntagban megjelent interjút a Portfóló szemlézte.

Ursula von der Leyen azt mondta, hogy tovább vizsgálják a bankszektort, különösen a Sberbankot, amely az orosz bankszektor 37 százalékát teszi ki.

Az Egyesült Államok áprilisban "súlyos szankciókat" vetett ki a Sberbankra és egy másik orosz hitelezőre, az Alfa Bankra. Nagy-Britannia szintén szankciókkal sújtotta a Sberbankot, és kötelezettséget vállalt arra, hogy 2022 végéig megszünteti az orosz szén- és kőolajimportot.

A Portfólió felidézi, hogy az unió eddig megkímélte a Sberbankot és egy másik nagy orosz hitelezőt, a Gazprombankot, mivel ezeken keresztül történtek az orosz olaj- és gázszállítmányok kifizetései. Von der Leyen elmondta, hogy az EU olyan "okos mechanizmusokon" dolgozik, hogy a következő szankciókba az olajat is bevonja.