Nyitókép: chutarat sae-khow/Getty Images

Pletser Tamás: 40 milliárd forintot is veszíthet a Mol a nagykereskedelmi benzinárárstopon

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2022. február 28. 21:30
Nagy kérdés, hogy a Molnak mekkora lesz Magyarországon az ellátási kötelezettsége – mondta az Erste Bank olaj- és gázpiaci elemzője.

A kormány február 28-tól 480 forintban maximalizálja az üzemanyagok nagykereskedelmi árát is, ezzel megváltozik a viszony a nagykereskedők és a kiskereskedők között. A kiskereskedők 480 forintért vásárolhatják meg az üzemanyagokat, benne a jövedéki adóval és az áfával, és lényegében ugyanezen az áron kötelességük ezt a terméket továbbadni a kiskereskedelemben – mondta érdeklődésünkre Pletser Tamás. Így közvetlen veszteségük már nem lesz, de még súlyos költségeik maradnak, hiszen a kutat fenn kell tartani, a személyzetet fizetni kell, így csak a veszteségeik minimalizálódásáról van szó - emelte ki a szakértő.

Fontos és még megválaszolatlan kérdésnek nevezte, hogy milyen ellátási kötelezettsége lesz a Molnak, illetve hogy kinek adhat el üzemanyagot ez az árfolyamon. A szomszédos országokban, például Szlovákiában vagy Ausztriában ennél magasabb nagykereskedelmi árak vannak, ez pedig arra ösztönözheti a Molt, hogy ne Magyarországon árusítsa ezt a terméket a nagykereskedelemben, hanem külföldre vigye, mert ott magasabbak az árak.

"Valószínűleg szükség lesz olyan szabályozásra is, amellyel a magyarországi ellátás teljesen biztonságos marad,

hogy az eddigi magyarországi volumenekhez hasonló mennyiséget adjon el a Mol a jövőben is, függetlenül attól, hogy melyik piacon milyen hasznot ér el" – emelte ki az Erste Bank olaj- és gázpiaci elemzője.

A magyarországi nagykereskedelmi üzemanyagpiac 70 százaléka a Molé, 20 százaléka az osztrák OMV-é és 10 százalékon pedig különböző kisebb importőrök osztoznak. A szakértő szerint az utóbbi két csoport nem lesz különösen ösztökélve arra, hogy Magyarországon adjon el, tehát valószínűleg a Mol nagykereskedelmi pozíciója növekedni fog.

"Első olvasatban annyit becsültem, hogy 40-50 milliárd forint körüli veszteséget okozhat ez az intézkedés a Molnak az alacsony nagykereskedelmi árakon keresztül, ha az intézkedés május 15-ig életben van. Viszont a kiskereskedelmi vesztesége meg csökkenhet a Molnak olyan 10 milliárd forint körüli mértékben, de összességében azért ez negatív a magyar olajtársaság számára" – mondta Pletser Tamás


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Pletser Tamás: 40 milliárd forintot is veszíthet a Mol a nagykereskedelmi benzinárárstopon
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást