Nyitókép: Vladimir Mironov/Getty Images

Ezek a tényezők vezettek a csirkeár elszállásához

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2022. január 15. 16:15
A Baromfi Termék Tanács elnöke aláhúzta, a madárinfluenza és az alapanyag-drágulás még nem minden.

Az energia- és a takarmányárak drasztikus emelkedése jellemezte a 2021-es évet a baromfi ágazatban, a Covid-hatások inkább csak a tavalyi év első felében éreztették hatásukat - mondta érdeklődésünkre a Baromfi Termék Tanács elnöke, Csorbai Attila.

"Az év elejét követően olyan negatív eseményekkel kellett szembesülnünk, mint a takarmányárak egekbe szökése, valamint az energiaköltségek drasztikus megugrása, ez rendkívül nehéz helyzetet eredményezett."

Ezután újabb nehézség jött, novemberben megjelent Magyarországon a madárinfluenza, amely Csorbai Attila elmondása szerint még mindig tart, vannak újabb kitörések.

"Ezúton is szeretném felhívni a baromfitartók figyelmét, hogy a legmesszebbmenőkig tartsák be azokat a járványvédelmi utasításokat és előírásokat, amelyeket jogszabályok írnak elő, ez az egész ágazat elemi érdeke" - hívta fel a figyelmet.

Hogy az önköltségi árak milyen mértékben emelkedtek, arról azt mondta,

a takarmányárak 50-60 százalékkal nőttek tavaly, és "ha figyelembe vesszük, hogy ez a költség a baromfitartás költségeinek nagyjából kétharmada,

akkor azt mondhatjuk, hogy bizony 20-30 százalékkal is emelkedett az alapanyagköltség". Az energiaárak költsége szintén elszállt, a rezsicsökkentés ugyanis - mint aláhúzta - csak a lakossági energiafogyasztókat védte.

"A vágóüzemeknek és a termelőknek is meg kellett fizetni a magas energiaárakat. Azt mondhatom, 25-30 százalékos költségnövekedést tapasztalhatunk gyakorlatilag minden termékpályán, amely csak hosszabb távon tud beépülni az átadói árakba" - magyarázta korábbi megkeresésünkre Csorbai Attila.

A kormány az infláció drasztikus emelkedése miatt a lakossági fogyasztók védelmében azt az intézkedést hozta szerdán, hogy több termék árát, köztük a csirkemellét és a csirkefarhátét a mostaninál alacsonyabb, 2020. október közepi szinten fixálja. Ennek veszteségéért nem kompenzál sem kereskedőket, sem termelőket. Az intézkedés részleteiről itt számoltunk be.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Ezek a tényezők vezetnek a csirkeár elszállásához
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást