Nyitókép: Pixabay

Folytatódhat a horror drágulás az élelmiszereknél

Infostart
2021. november 22. 09:45
Szinte kivétel nélkül minden alapvető élelmiszer drágult az elmúlt egy évben, és ez valószínűleg így lesz jövőre is, sőt.

Idén hónapról hónapra gyorsuló ütemben drágultak az élelmiszerek. Októberben a KSH adatai szerint már 5,2 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőtti szintet, de minden hónapban találni jó néhány élelmiszerfajtát, amelyek árai kiugrónak nőttek.

A múlt hónapban

  • az étolaj ára 30,4,
  • a margariné 18,8,
  • a munkahelyi étkezésé 10,1,
  • a baromfihúsé 9,3,
  • a péksüteményeké 8,4,
  • a kenyéré 8,1,
  • a büféáruké és az éttermi étkezésé egyaránt 7,9

százalékkal emelkedett a tavalyi szinthez képest. A sertéshúsból túlkínálat van, itt inkább az árak tartására törekszenek a termelők, akárcsak a pulykaágazatban – írja a Népszava.

A liszt egy év alatt 12,5 százalékkal drágult, valamint a kukorica ára is rekordot döntött. A gabonaárakat nagymértékben a magas kőolaj és földgázárak húzzák fölfelé – jegyezik meg.

A legkeresettebb fehér, illetve félbarna kenyér kilója 300-350 forint, míg a többi kenyérfajta 400-1000 forintos kategóriába esik, vagy még magasabb áron kapható. A lapnak nyilatkozó sütőipari szakember szerint az energiaárak, a minimál és a garantált bérminimum 2022-ben esedékes emelése tovább nehezíti az ágazat helyzetét. A takarmányárak emelkedése végiggördül a termékpályákon, és az energiaár, a szállítási és bérköltség emelkedés mellett ezek is növelik az árakat, melyeket végül a fogyasztó fizet meg.

Magasabbak lettek a baromfihús és az ebből készült készítmények árai is. Ez különösen a csirkemell filére igaz. Míg e terméknél a drágulás alig észrevehető forgalomvisszaesést hozott, a pulykahús fogyasztás részben a magasabb árak miatt csökkent. Ritka kivételnek számít viszont, hogy egyelőre nem drágul a sertéshús.