Nyitókép: dobok/Getty Images

Elmaradt a roham a hitelmoratórium meghosszabbításáért

Infostart
2021. október 19. 17:41
Az igénylési határidő két héten belül lejár.

A jelek szerint az adósok kis része tartana igény a tavaly márciusban elrendelt hitelmoratóriumra – írja a Népszava. A bankok adatai alapján legalábbis eddig az ügyfelek mindössze 2-4 százaléka kérte a törlesztés további halasztását.

A lap felidézi, hogy a tavaly március előtt felvett hitellel rendelkező adósok számára elérhetővé tett, csaknem húsz hónapra nyúlt általános hitelmoratórium – számos hosszabbítás után – október 31-én lezárul. A most moratóriumra jogosultak csaknem háromnegyede – a gyermeket nevelők, az elmúlt másfél évben álláskeresőként regisztráltak vagy közmunkások, a nyugdíjasok, illetve mindazok, akiknek csökkent a jövedelme – ugyanakkor akár jövő június 30-ig is halaszthatná a törlesztés megkezdését. Ezt viszont az eddigiektől eltérően kérni kell. Az erre szolgáló formanyomtatványt alig két héttel a határidő lejárta előtt meglepően kevesen, néhány ezren töltötték ki – derül ki a lap körkérdésére adott banki válaszokból.

A bankok elektronikus csatornákon és postai levélben is tájékoztatják ügyfeleiket, hogy hamarosan véget ér az általános hitelmoratórium,

aki pedig hosszabbítani szeretne, annak ezt október 31-ig kérnie kell.

Az adósok azonban eddig nem rohamozták meg a bankokat kérelmeikkel. A Népszava emlékeztet, a legutóbbi, júniusi adatok szerint a lakossági ügyfelek közül júniusban 1,15 millióan nem törlesztettek összesen 2800 milliárd forintot. Harmaduk gyermeket nevel, 15 százalékuk nyugdíjas, 23 százalékuk jövedelme csökkent az elmúlt időszakban.