Nyitókép: guinevra/Getty Images

Hiteltörlesztés vagy megtakarítás lehet az szja-visszatérítésből

Infostart / InfoRádió
2021. október 6. 12:53
A jövő év eleji családi szja-visszatérítés a becslések szerint 600 milliárd forintba kerül a költségvetésnek, a banki szakértő szerint a háztartások óvatosak lesznek, és elsősorban a tartozásaik rendezésére fordítják majd a plusz pénzt.

Az egyszeri kifizetés hatást gyakorol a jövő évi költségvetésre, csak nézőpont kérdése, hogy mekkorát – mondta Horváth István, a Sberbank treasury vezetője. A büdzsé kiadási oldala 28 ezer milliárd, ahhoz képest nem sok ez az összeg, de ha azt nézzük, hogy jövőre 3100 milliárdos hiányt tervezett a kormány, akkor egyedül ez a döntés az ötödét teszi ki.

A szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy a 600 milliárd mindenképpen jelentős tétel, és amikor a költségvetést elfogadták idén júniusban, akkor még ez a tétel abban nem szerepelt, ez pedig meg tudja dobni a jövő évi hiányt.

A felvetésre, hogy okozhat-e többletinflációt ekkora mértékű ingyenpénz a piacon, úgy válaszolt, hogy ha fogyasztásra megy a visszatérítés, akkor mindenképp árfelhajtó hatása lesz, ha megtakarítás lesz belőle, akkor nem vagy kisebb mértékben.

"Az általános várakozásokkal ellentétben szerintem a háztartások ezt inkább az adósságok törlesztésére fogják fordítani" – mondta Horváth István, és azzal érvelt, hogy részlegesen lejár a hitelmoratórium, és lesznek olyanok, akik kiszorulnak belőle, náluk beindul a törlesztési kötelezettség. A háztartások vagyonának a növekménye nagyon jelentős részben a moratóriumból jön, mert a kiskereskedelmi forgalom rendre alulteljesítette piaci várakozásokat, nem volt akkora fogyasztásnövekedés, mint amit vizionáltak a gazdaság szereplői.

"A háztartások kellően óvatosak lesznek, senki nem felejtette el a 2008-as válságot, arra rájött a 2020-as sokk, amikor sokan elvesztették bizonyos szektorokban a munkájukat. Alkalmazkodni kell, az én megítélésem az, hogy a háztartások vagy megtakarításba fogják tenni inkább, vagy törlesztésre, fogyasztásra kisebb mennyiségben megy ebből a pénzből" – mondta a szakember.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hiteltörlesztés vagy megtakarítás lehet az szja-visszatérítésből – Horváth István, Sberbank
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást