Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Ennyi a pályakezdő fizetés - na de milyen diplomával?

Infostart
2021. május 21. 20:21
Nem mindegy manapság a fizetés szempontjából, hogy középiskola vége felé közeledők milyen pályaképet képzelnek el, mutatjuk, mennyire nem.

Átlagosan bruttó 345 468 forint a BA-diplomások kezdő fizetése egy friss felmérés szerint, ám az államtudományi és műszaki képzéseken végzőknél is 4-essel kezdődik a szám legalább, ahogy az informatikusoknál is - derül ki a Eduline cikkéből, amely a Diplomás Pályakövetési Rendszer jelentését foglalja össze, amely a 2011 és 2018 között nappali tagozatosként abszolutóriumot szerzett hallgatók adatain alapszik.

A lista alján a művészet-közvetítési, a pedagógus- és a hitéleti képzést végzett hallgatók számolhatnak, bruttó 210-220 ezer forint náluk a kezdő átlagbér.

A legkönnyebb elhelyezkedni tanárként - a legalacsonyabb az ő fizetésük -, illetve műszaki és informatikus diplomával, nehéz viszont munkához jutni az államtudományi, a művészetközvetítési és a sporttudományi képzések kimeneti oldalán.

A középmezőnyben - a fizetés és a diplomának megfelelő munkakör alapján is - a gazdasági, a természettudományi, az agrár-, a társadalomtudományi és a művészeti szakok vannak.

A bölcsészkarokon végzettek átlagosan bruttó 284 161 forintos bruttó bérrel lépnek be a munkaerőpiac kapuján, a legtöbbet ELTE-s, károlis vagy debreceni diplomával lehet keresni a kezdet kezdetén, de

a bölcsészek csak alig több mint fele helyezkedik el a végzettsége szerint.

A továbbtanulás előtt állók számára - anyagilag - jobb választásnak tűnő gazdasági szakok diplomásai valóban jobban keresnek, de távolról sincsenek félmilliós kezdő fizetések. Ehhez a statisztikák szerint egyedül a Corvinus végzettjei kerülnek viszonylag közel bruttó 450 ezer forintos átlagfizetésükkel, a sorban a következő a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, de az átlagfizetés még itt is éppen csak meghaladja a bruttó 400 ezret.

A mesterdiplomások bruttó átlagbére több tízezer forinttal magasabb, mint az alapszakosoké, túlnyomó többségük - majdnem 88 százalékuk - ráadásul diplomás munkát végez.

A mesterszakot végzettek fizetési rangsorát az informatika vezeti (havonta nagyjából bruttó 650 ezer forinttal),

ezt az államtudományi (körülbelül bruttó 530 ezer forint) és a műszaki terület (körülbelül bruttó 500 ezer forint) követi. Az orvos- és egészségtudomány területen több mint 400 ezer forintos bruttó átlagbérrel lehet kalkulálni, míg a legkisebb fizetést a pedagógusok viszik haza, a mesterdiplomájuk nagyjából bruttó 280 ezer forintot ér, de a sporttudományi képzéseken diplomázók is hasonló összeggel számolhatnak.