Nyitókép: Pixabay

Támogatott hitelek: még lehet egy nagy hajrá

Infostart / InfoRádió - Király István Dániel
2021. május 12. 15:58
A Sberbanknál is arra biztatják az érintetteket, hogy hosszú távon gondolkozzanak, a kedvező források idén év végéig érhetők el teljes biztonsággal - mondta a pénzintézet termékfejlesztési vezetője.

Rohannak a kis- és közepes vállalkozások a megváltozott fogyasztói igények után, ez már a hitelfelvételi célokon is világosan látszik.

"Az egyértelműen

látható volt a válságban, hogy lesznek olyan ágazatok, amelyeket egyáltalán nem nyirbál meg a válság, sőt inkább megerősödtek, ilyen volt az e-kereskedelem és az építőipar is.

Így az ő kkv-hiteligényeiket egészen más jellemezte, mint más szektorokéit. Így már a válság alatt is beruházási típusú hiteleket kerestek. A többi szektor likviditási helyzeteket próbált megoldani, hisz működni kellett, béreket fizetni; általánosan is igaz az, hogy a válság hatására azért mindenki legalább kis mértékben fékezett vagy tartalékolni próbált, biztonsági hálót képezni" - vázolta a kiindulási helyzetet az InfoRádió Üzleti reggelijében Korsósné Maku Márta, a Sberbank termékfejlesztési vezetője.

Ez az irány viszont az újranyitással szerinte gyökeresen megváltozott.

"A cégek már a beruházásokon gondolkodnak; a Sberbanknál is arra biztatjuk a vállalkozókat, hogy hosszú távon gondolkozzanak, a kedvező források idén év végéig érhetők el teljes biztonsággal, érdemes 2-3 évvel előre nézni. Elképzelhető, hogy a jövő évtől csak a piaci alapú kamatrésen tudnak a cégek hitelt felvenni, ami sokkal drágább lesz. De látszik, hogy a vállalatok is érzik, hogy így lesz" - tette hozzá Korsósné Maku Márta.

És hogy mire veszik fel a hitelt?

"Alapvetően a beruházás az irány, de természetesen vannak szezonális irányok is. Az agrárhitel is beindult, és

a jellemző humánerőforrás-hiányt is elkezdték kezelni, mégpedig gépesítéssel, egyszerűsítéssel, gyorsítással, digitalizálással,

amihez szintén forrás kell" - fejtette kia banki vezető.

Két-három éve felfutóban van a zöld technológia is - említette még meg.

A támogatott hitelek kapcsán úgy érzi, az év végéig még lesz egy nagy hajrá, a zöld, a beruházási és a kötvénykibocsátási területen várnak még felfutást.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Korsósné Maku Márta, a Sberbank termékfejlesztési vezetője
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást