Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Nem minden országban vonható felelősségre a gyártó az oltás mellékhatásai miatt

Infostart
2021. április 25. 08:25
A gyógyszergyártók igyekeznek védeni magukat - egyes országokban ezért az állam vállalta magára, hogy kompenzál a mellékhatásokért.

A gyógyszergyártók igyekeztek bebiztosítani magukat az olyan esetekkel kapcsolatosan, mint amilyen az AstraZeneca vagy a Janssen vakcinájánál megfigyelhető, ritkán kialakuló, de potenciálisa halálos vérrögösödés. Egyes kormányok készen állnak arra, hogy a súlyos és nem várt mellékhatásokat elszenvedőknek kártérítést fizessenek, míg mások inkább úgy gondolják, ennek felelőssége fejlesztő- és gyártó cég vállán nyugszik, írja a MedicalXpress.

Amerikában és az Egyesült Királyságban az ehhez hasonló mellékhatások kapcsán limitált mértékben vonhatók felelősségre jogilag a gyártók: a jelenség oka az oltóanyaggyártás felgyorsításában nyújtott segítség. Az USA-ban a nyilvános és a sürgősségi készültségről szóló törvény mondja ki "az orvosi intézkedések, például a diagnosztika, a kezelések és az oltások beadásával kapcsolatos veszteségek jogi felelősségének korlátozását." Ennek célja a törvény szerint

"népegészségügyi vészhelyzet esetén az orvosi intézkedések gyors kidolgozásának és alkalmazásának ösztönzése".

Ugyanez a törvény korlátozza a gyógyszercégek vezetőinek felelősségét, kivéve a "szándékos kötelességszegés okozta halál vagy súlyos testi sérülés" esetét.

Kanadában sem a gyógyszercégeket vonják felelősségre: itt az állam hozott létre sémát, amely kárpótlást fizet. Nagy-Britanniában egy már létező sémát terjesztettek ki a koronavírusra: súlyos fogyatékosságot okozó esetekben akár 50 millió forintnak megfelelő összeg is lehet a kompenzáció.

Az Európai Unióba ugyanakkor a felelősség a gyártóké marad. "Bizonyos, meghatározott körülmények között azonban a társaságok kártalanításra kérhetik a tagállamokat" - mondta el Stefan de Keersmaeker, a Bizottság szóvivője.

A vitás eseteket bíróságon kell eldönteni.

Azokkal a mellékhatásokkal kapcsolatban, amelyek a vakcina betegtájékoztatójában megtalálhatók, nem lehet felelősségre vonni a készítőt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!