Nyitókép: Pexels.com

A sör sem vész el, csak átalakul

Infostart
2021. március 28. 09:30
Egy manchesteri főzde közel 3,5 millió liter sör pazarlása ellen tett komoly lépéseket.

Amikor Boris Johnson miniszterelnök közel egy évvel ezelőtt bejelentette az Egyesült Királyságban az első zárlatot, hatalmas értékű sörkészlet ment pocsékba, amiért a kocsmák és az éttermek nagy része zárva tartott a járvány miatt. A British Beer and Pub Association (az Egyesült Királyság ital- és vendéglátóipar legnagyobb és legbefolyásosabb kereskedelmi szövetsége) előrejelzése szerint

több mint 41 millió liter sör ment pocsékba a vendéglátóhelyek bezárása következtében.

Most azonban a Heineken manchesteri sörfőzdéjének csapata egy innovatív megoldást talált arra, hogy megakadályozzák készletük pazarlását, amivel

a feleslegessé vált sört energiává alakítják

adta hírül a magyarmezogazdasag.hu. Vagyis egy forradalmian új berendezésnek köszönhetően a brit kocsmáknak szánt készletet egyszerűen újrahasznosítják.

A technológia működésének alapja, hogy visszafordítja azt a mechanizmust, amellyel általában feltöltik a hordókat, ezáltal a sört ismét kiveszik a hordókból és üres edényekben tárolják. Az így kapott feleslegessé vált sört ezután a helyszínen lévő szennyvíztisztító telepre csepegtetik, és egy anaerob (oxigéntől elzárt) emésztőbe teszik, amely elősegíti a sör biogázzá történő átalakítását, amelyet a megújuló és fenntartható energia előállítása céljából létrehoztak. A szállítókonténerben elhelyezett, nagy teljesítményű hő- és villamosenergia-egység a biogázt hővé és árammá alakítja.

2020 májusa óta, közel 3,5 millió liternyi készlet felhasználásával, (amely egyébként pazarlásba ment volna) körülbelül annyi energiát állítottak elő, mellyel 28 000 brit háznak biztosíthattak volna fűtést egy napra.