Nyitókép: Pexels

Új otthon programról írt Matolcsy György

Infostart / MTI
2020. szeptember 14. 14:58
A jegybankelnök egyebek mellett 0 százalékos hitelt kínálna az új, zöld otthont építőknek és vásárlóknak tízéves futamidővel és a források megosztásával.

A novekedes.hu portálon megjelent írásában Matolcsy György leszögezte, hogy a mai lakáspolitika inflációt termel és nem új otthont teremt, és

hibásnak nevezte a kedvezményes lakásáfa visszaemelését is.

Szerinte szükség volna egy olyan programra, amit a jegybankok indíthatnának el, miután kormánydöntés születik a lakáspolitikai fordulatról. Ennek hiányában nem érdemes a jegybankoknak lépniük, mert a fordulathoz ugyan kell, de nem elegendő a forrásoldal megerősítése. Úgy látja, ma kínálati fordulatra van szükség, mert az erős kereslet nem találkozik hasonlóan erős kínálattal a lakáspiacon.

Az általa Új otthon programnak nevezett rendszer olcsó, 0 százalékos hitelt kínálna az új zöld otthont építőknek és vásárlóknak tízéves futamidővel, mert az már jó az otthonteremtőknek, de még nem terheli hosszútávon a jegybanki mérleget.

"Fele-fele" alapon kínálna forrást a jegybank,

azaz a teljes forrásszükségletet meg lehetne osztani a jegybanki, illetve a saját, a családi, a baráti, egyéb banki források és a kormányzati támogatások között. Felső határokkal jelentős összegű hitelforrást kínálna a program a családoknak és az ingatlanfejlesztőknek egyaránt. A nagyobb mértékű hitelkeretek a mainál lényegesen nagyobb otthonok megépítését teszik lehetővé, mind vevői, mint fejlesztői oldalon - jegyezte meg.

A programmal nyerhetne az ország:

  • évi 30-40 ezer új otthont, erős támogatást a demográfiai fordulathoz,
  • évi 1 százalékos többlet GDP-növekedést,
  • 40-50 ezer új, teljes munkahelyet,
  • jelentős többlet költségvetési bevételt,
  • zöld és energiatakarékos új lakásállományt,
  • új kertvárosokat,
  • új tereket nagycsaládosoknak és családi együttéléseknek,
  • új "otthonom a váram" védelmi vonalakat a járványhelyzetekre

és még lehet sorolni a várható előnyöket - írta Matolcsy György.