Nyitókép: Pixabay

Minden eddigi európai adat óriási visszaesést mutat, de vannak eltérések

Infostart
2020. augusztus 14. 19:39
Negyedéves összehasonlításban Magyarországon volt a harmadik legnagyobb visszaesés, ám éves szinten már más a helyzet.

Az eddig megjelent európai adatok alapján kivétel nélkül zuhantak a gazdaságok, negyedéves alapon a hazai gazdaság zuhanása a legnagyobbak között volt, míg éves alapon a középmezőnybe került – olvasható a Takarékbank összeállításában. Negyedéves és éves alapon a legkisebb visszaesés Finnországban és Litvániában volt.

Forrás: Takarékbank

A korlátozások enyhítésével a kiskereskedelmi forgalom szinte azonnal, az ipari termelés fokozatosan pattant fel, azonban a turizmusra erőteljesen építő dél-európai országokban a kilábalás jóval lassabb lehet, amit a járvány újabb hulláma is korlátozhat. Hosszabb távon ugyanakkor az európai helyreállítási alap jelentős mértékben támogathatja a leginkább bajba jutott tagállamokat.

Forrás: Takarékbank

A visszaesés több év, a legsérülékenyebb dél-európai országok esetében több évtized növekedését nullázta le, de a várható felpattanás jelentős mértékben javítani fog az eredményeken.

Régiós szinten a második negyedévben alulteljesített a hazai gazdaság, de a hazai gazdaság felpattanása is gyorsabb lehet - írta Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.

Forrás: Takarékbank