Nyitókép: Pexels.com

Alig maradt szüretelni való itthon a kékeslilás kedvencből

Infostart
2020. augusztus 4. 12:01
A tavaszi szélsőséges időjárás a szilvának sem kedvezett.

Feleannyi szilva termett idén, mint amennyit megszoktak a Somogy megyei termesztők az előző években. A tavaszi fagy­ok és az aszály miatt csak kevesebb gyümölcsöt tudnak szedni – írja a Sonline.hu.

A lapnak nyilatkozó nagyberki gazda úgy fogalmazott, csak a Szalacska-hegyen van mit szedniük a védett területen, családi házuk kertjében egy szm szilva sem termett. „Március 23-án és húsvétkor fagy volt, ami elvitte a gyümölcsöt, a hegyen azonban szerencsére megúsztuk a bajt, ott termettek a fák” – fogalmazott a férfi, aki azt is elárulta, a család is fogyaszt a gyümölcsből, de a legtöbbet a kaposvári nagypiacon adják el. Miután pedig kevés van belőle,

nagyon keresik, és jó árban, átlagosan 600 forintért veszik.

Egy másik, kiskorpádi gazdálkodó egyenesen úgy fogalmazott: „minden fán mindössze egy–két szem található, a tavaszi fagyok leszüreteltek helyettünk.”

Mint arról az Infostart is beszámolt, a FruitVeB számításai szerint idén országosan 23 ezer és 32 ezer tonna közötti szilvatermés várható, amely jelentősen alulmúlja az átlagos, évi 65 ezer tonnát.