Nyitókép: Pixabay

A korábban törlesztők egy része visszaléphet az ernyő alá

Infostart
2020. július 29. 10:08
Az elmúlt hónapban tovább gyarapodott a hiteltörlesztési moratórium alól kijelentkezők száma. A lakossági ügyfelek, ha lehetőségük nyílik ­erre, nagyobb arányban döntenek a törlesztés folytatása mellett.

Sokakat meglepett, amikor a Magyar Nemzeti Bank (MNB) június elején közölte, hogy a háztartási hiteladósok 65,5 százaléka, a vállalati ügyfelek 79 százaléka döntött a március 19-én bevezetett hiteltörlesztési moratórium igénybevétele mellett. Korábban ugyanis kisebb számokról lehetett tudni – írja a Világgazdaság.

A gazdasági napilap megkeresésére a hazai pénzintézetek között a legmagasabb arányt júniusra az OTP jelentette, amelynél a lakossági ügyfelek

67,5 százaléka nem tett a törlesztés folytatásáról szóló nyilatkozatot, azaz él a moratórium adta lehetőségekkel.

A másik végletet a Gránit Bank képviseli, náluk június elején az érintett lakossági ügyfeleknek a 80 százaléka nyilatkozott arról, hogy szeretné folytatni a törlesztést.

A Takarékbank és az MKB lakossági ügyfelei körében az MNB statisztikáinak megfelelő egyharmadot meghaladó arányt képviselt a hiteleiket tovább törlesztők aránya. Az UniCreditnél, a Raif­fei­sennél és az Ersténél júniusban a lakossági ügyfelek csaknem fele jelezte a törlesztés folytatását.

A K&H-nál a lakossági ügyfelek több mint fele törlesztett júniusban, és 55 százalékot mutatott a moratórium alól kilépők aránya a CIB-nél is. Kiemelkedően magas a törlesztést folytatók aránya a Budapest Banknál, itt a lakossági ügyfelek közül majdnem 60 százaléknyian tettek nyilatkozatot a folytatásról.