Nyitókép: Pixabay

Másfélszeresére nőtt a mobilhálózat adatforgalma egy év alatt

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2020. május 31. 12:14
2019 utolsó három hónapjában a mobilhívások száma és hossza mindössze 0,3 százalékkal emelkedett, a mobilhálózat adatforgalma azonban a másfélszeresére nőtt egy év alatt - idézte az InfoRádióban Tóthné Kiss Virág, Központi Statisztikai Hivatal munkatársa a hazai telekommunikációs szektor helyzetét bemutató friss adatait. 

Folyó áron 1047 milliárd forint árbevétele volt 2019 utolsó negyedévében az információ-kommunikáció nemzetgazdasági ágazat vállalkozásainak, ami 6,6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mértet - mondta az InfoRádióban Tóthné Kiss Virág, a KSH munkatársa. Az ágazaton belük a legnagyobb súlyú információtechnológiai és egyéb információs szolgáltatások szektorokban tevékenykedő vállalkozások együttes árbevétele 12 százalékkal emelkedett - derült ki a KSH a hazai telekommunikációs szektor helyzetét bemutató friss kiadványából.

Elmondta azt is, hogy a vizsgált negyedévben 85 ezer teljes munkaidős alkalmazottat foglalkoztattak a nemzetgazdasági ágazat vállalkozásai, ami 1,6 százalékos bővülés az egy évvel korábbi időszakkal összevetve. Az említett munkavállalói kör bruttó átlagkeresete 640 ezer forint volt.

"A legmagasabb átlagkereset az információtechnológiai és egyéb információs szolgáltatás alágazat területén volt, bruttó 673 ezer forint"

- ismertette Tóthné Kiss Virág.

Továbbra is növekszik a mobilelőfizetések száma: 2019 utolsó negyedévében 12,5 millió volt. "Ezen belül a havidíjas előfizetések száma megközelítette a 8,8 milliót" - tette hozzá a szakértő. Ezzel szemben a feltöltőkártyás előfizetések száma a korábbi negyedévekhez hasonlóan tovább csökkent: a vizsgált időszakban 199 ezerrel volt kevesebb ezekből, mint egy évvel korábban.

"A mobilhálózat adatforgalma másfélszeresére nőtt egy év alatt, és 2019 utolsó negyedéve végén már meghaladta a 110 petabyte-ot"

- mondta Tóthné Kiss Virág. Ennek a 94 százalékát már 4G hálózatokon bonyolították, és nagyjából 4,5 százalékát pedig 3G rendszeren keresztül zajlott. A GPRS adatforgalom mindössze 1,8 százalékot tett ki.

A tavalyi utolsó három hónapban mobilhálózatból összesen 2 milliárd hívást indítottak, ami 0,3 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. "A mobiltelefonálással töltött összes idő meghaladta az 5,9 milliárd percet, ez szintén 0,3 százalékkal emelkedett" - tette hozzá Tóthné Kiss Virág.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Másfélszeresére nőtt a mobilhálózat adatforgalma egy év alatt - Tóthné Kiss Virág
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást