Nyitókép: Pixabay

Minden negyedik cég kérne NHP Hajrá finanszírozást

Infostart
2020. május 11. 17:46
A K&H Bank tapasztalatai szerint főleg a forgóeszköz hitel kell, de az agrárberuházások is felpörögtek a kedvezményes jegybanki finanszírozási lehetőségtől.

A cégek több mint 40 százaléka tervezi, hogy részt vesz a Magyar Nemzeti Bank mikro-, kis- és középvállalkozások számára szóló gazdaságvédelmi hitelprogramjában - derült ki a K&H Bank április közepi, 2247 cég megkérdezésével felméréséből. Pedig akkor még a program részleteit nem is ismerték az érintettek. A péntintézetnél április 22 óta igényelhetőek az NHP Hajrá termékek - többek között a beruházási hitelek, ideértve a pénzügyi lízinget, valamint a forgóeszköz és támogatás előfinanszírozási hitelek is.

"Az első tapasztalatok alapján jelentős az agrár szektor beruházási igénye, amelyek esetében a 80 százalékos kamattámogatással tudják az NHP hiteleket igénybe venni. Emellett

nagy az érdeklődés a forgóeszközhitelek iránt szektortól függetlenül”

– mondta el Hodina Péter, a K&H Vállalati értékesítési igazgatóság vezetője a cég közleménye szerint.

Az NHP Hajrá programtól a következő hetekben komoly felfutást várnak a szakemberek. A felmérés szerint ugyanis a megkérdezett kkv-k hatoda (17 százalék) tervez a koronavírus időszaka alatt rövid vagy hosszú lejáratú külső forrást igénybe venni, amelyet

a cégek 63 százaléka forgóeszköz finanszírozására fordítana.

Emellett 30 százalék gépek beszerzését, 25 százalék pedig ingatlanberuházást jelölt meg célként. Azok 60 százaléka, akik nem zárkóznak el a hiteltől, maximum 10 millió forintot venne fel, tervezetten 5 éves futamidőre.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!