Nyitókép: Pixabay

OECD-felmérés: minden ötödik háztartás létfenntartásra költi bevétele háromnegyedét

Infostart
2020. május 1. 20:21
A koronavírus-járvány közepette megélhetési felmérés készült.

Az OECD friss elemzését vette górcső alá a Portfolio, témája az elszegényedés, ami a koronavírus-járvány idején is különösen fontos kérdés.

A tanulmány úgy találta, hogy 2010 óta a háztartások rendelkezésre álló jövedelme átlagosan 6 százalékkal nőtt, de épp nem a járványgóc Spanyolországban és Olaszországban, ahol még csökkent is ez az érték.

Az OECD-országokban háromból több mint egy ember pénzügyei bizonytalanok, ami azt jelenti, hogy három hónapon belül bármikor "baj lehet" a kasszával, ha bevétel esik ki. Ennek a kockázata különösen nagy a gyermeket nevelő, iskolázatlan párok körében.

A háztartások legszegényebb ötödénél ráadásul a létfenntartásra megy el a bevételek 75 százaléka.

A probléma már a középosztályban is megjelenik, minden ötödik család ugyanis többet költ, mint amennyit megkeres.

Az elemzés pozitív fejleménynek tartja a távmunka terjedését, de ebben kevéssé érintettek a kis keresetűek - például a brit számok szerint.

Az OECD szerint Magyarországon zsúfolt környezetben él az emberek negyede, de pozitív hozadéka azért van ennek, mert az 50 év fölöttiek 85 százaléka úgy látja, hogy van kihez fordulnia, ha baj van. Hazánk orvos- és nővérellátottsága viszont igen alacsony ezer főre vetítve: 3,5 orvos és 7 nővér jut ennyi emberre.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!