Nyitókép: Pixabay

Koronavírus ide vagy oda, a nagy élelmiszercégeknél folyamatos a termelés

Infostart / InfoRádió - Rozgonyi Ádám
2020. március 18. 13:52
Bár a koronavírus-járvány terjedése miatt sokan élelmiszerhiányra számítanak és felhalmozásba kezdtek, az ország legnagyobb élelmiszergazdasági vállalatcsoportjának üzemeiben folyamatos a termelés. Ráadásul a kormánynak törvényi kötelezettsége biztosítani a meghatározó hazai élelmiszeripari vállalatok működését járványhelyzetben is.

Rendkívüli események idején gondoskodnia kell a kormánynak arról, hogy a hazai élelmiszerellátás szempontjából nagy jelentőséggel bíró élelmiszeripari vállalatok működése folyamatos maradjon. Ezt egy 2012-ben elfogadott törvény írja elő, amely a „létfontosságú nemzeti rendszerelemek és létesítmények” védelméről szól – emlékeztetett összeállításában a Novekedes.hu.

Bár az elmúlt hetekben a koronavírus-járvány a hazai élelmiszerpiacot is felzaklatta, iparági szakértők szerint

egyáltalán nem indokolt, hogy a lakosság körében meginduljon az élelmiszerfelhalmozás, vagy hogy vásárlási pánik törjön ki.

Az ország legnagyobb élelmiszergazdasági vállalatcsoportjának üzemeiben is folyamatos a termelés. A Bonafarm Csoport a belföldi és export piacainak ellátását jelenleg változatlanul biztosítani tudja – jelentette ki Éder Tamás, a cégcsoport vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója.

„A Bonafarm valamennyi üzeme a szokásoknak megfelelően el kezdett tudni üzemelni a hét elején, úgyhogy egyelőre ezen a területen úgy tűnik, hogy nincsen problémánk – hangsúlyozta. – A másik kérdéses terület a gyártáshoz szükséges importanyagok megérkezése. Miután az elmúlt napokban uniószerte különböző határvédelmi intézkedéseket, ideiglenes határzárakat, illetőleg szigorúbb ellenőrzéseket vezettek be, ezek a nemzetközi áruforgalomban okoztak némi-nemű bizonytalanságot. Egyes kamionok itt-ott, ideig-óráig ácsorogtak valamelyik európai uniós határon. Most úgy tűnik, hogy a legtöbb ilyen jellegű probléma megoldódik, és érkeznek azok a kamionok, amelyek úton voltak az intézkedések meghozatalakor – fogalmazott.

– Az egy nagy kérdés, hogy a nemzetközi árufuvarozás milyen formában lesz megtartható a következő hetekben az EU-n belül.

Mi abban reménykedünk, hogy a szükséges, óvatos intézkedések mellett azért az áruforgalom az export és az import területén is fenn fog maradni.”

A vállalati kapcsolatokért felelős igazgató kiemelte továbbá, hogy

többlettermeléssel elégítik ki a nagy kiskereskedelmi üzletláncok megnövekedett megrendeléseit.

„Elsősorban itt az UHT-tejről, sajtokról és most már a tőkehúsról, valamint bizonyos szárazárukról beszélhetünk. Főleg olyan termékekről, amelyeknek az eltarthatósági ideje hosszabb, illetve a tőkehúsok esetében egy megnövekedett kereslettel szembesültünk az elmúlt hétvégén, úgyhogy itt is rá kellett szerveznünk a termelést az igények kielégítésére – ismertette Éder Tamás. Úgy vélte,

előre hozott vásárlással állnak szemben,

ami kicsit olyan, mint a karácsonyi vagy a húsvéti vásárlás.

A Bonafarm Csoport vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója az élelmiszervásárlási roham után keresletcsökkenésre számít, és arra, hogy nem kell tartósan nagyobb mennyiségek gyártására berendezkedniük.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Koronavírus ide vagy oda, a nagy élelmiszercégeknél folyamatos a termelés
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást