Nyitókép: Pixabay

Nem a pánikvásárlás rázza meg igazán a kiskereskedelmet

Infostart
2020. március 11. 20:09
Az ellátásbiztonságra sokkal nagyobb fenyegetést jelenthet a kiskereskedelem folyamatos munkaerő-hiánya.

Nem a felvásárlási láz a legnagyobb veszély, ami a kiskereskedelemre leselkedik a koronavírus-járvánnyal összefüggésben, hanem a munkaerőhiány - írta a Napi.hu. A lap a brit Sky News-t szemlézve idézte egy évtizedes tapasztalattal bíró kereskedelmi szakember, Justin King meglátásait, aki szerint komolyabb járványhelyzet esetén, ha jelentősebb létszám esik ki betegség miatt,

elsősorban a brit kiskereskedelmi láncok friss élelmiszerekkel foglalkozó részlegeinél léphet fel napi szintű szolgáltatás kiesés, mert rájuk az általánosnál szigorúbb szabályok vonatkoznak.

Eddig sem dolgozhattak a legkisebb rosszullét esetén sem,most pedig hatványozottan igaz lehet majd ez az előírás. Hiányukat azonban a helyettesítési rendszer révén is csak nehezen pótolhatják a láncok. dolgozóknak már akkor sem szabad munkába állniuk, ha úgy betegnek érzik magukat vagy csak szimplán hasmenésük van.

King nem a levegőbe beszélt, tényleg belülről ismeri a szektor működését, miután egy évtizeden át volt a brit Sainsbury áruházlánc vezérigazgatója, jelenleg pedig a Marks & Spencer igazgatótanácsának tagja. Véleménye szerint eddig meglepően jól bírta a brit kiskereskedelem a pánikvásárlást, holott még a fagyasztószekrények iránti kereslet is megugrott. Az emberek ugyanis arra készülnek, hogy hosszabb ideig elszigetelten kell élniük, ezért vannak, akik növelik otthoni fagyasztottáru-tárolási kapacitásukat. Más termékek esetén, például a vécépapíroknál az okozza a polcok kiürülését, hogy sokan akár többhavi mennyiséget halmoznak fel belőle.

A lap szerint az Egyesült Királyságban a négy nagy kiskereskedelmi lánc - az Asda, a Morrisons, a Sainsbury és a Tesco - kérte a kormányt, hogy

ha világjárvánnyá szélesedik a koronavírus terjedése, akkor függessze fel a versenytörvény rájuk vonatkozó részét.

Ez lehetővé tenné, hogy összehangolják a beszerzéseiket, ami főként akkor lenne hasznos, ha egy-egy körzetben nem mindegyikük tudná nyitva tartani ott lévő áruházát.

A házhoz szállítások bővítését főleg a járművek hiánya akadályozza. King szerint egyébként érdemes lenne megfontolni az éjszakai bevásárlási lehetőség korlátozások ideiglenes felfüggesztését is Nagy Britanniában.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!