Nyitókép: MTI/Komka Péter

Itt a pékek részletes magyarázata a drágításra

Infostart
2020. január 15. 11:19
Magas áfa, elszabadult benzinár, a malmok áremelése, a munkaerőhiány, haszon elmaradása miatti technológiai át nem állás - ezek jellemzik a sütőipari ágazatot. A túléléshez kétszámjegyű drágulásra van szükségük.

Mint az Infostart is beszámolt róla, heteken belül 10-15 százalékos kenyérdrágulás várható. A Magyar Pékszövetség ezt követően egy közleményben részletesen megindokolta, miért fog ez bekövetkezni.

A sütőipari termékek előállításhoz először is szakemberekre van szükség; a munkabérek emelkedése minden év elején a kötelező minimálbér-emelkedés hatására megnöveli az előállítási költséget. Ám a minimálbér és a garantált bérminimum kötelező emelése nemcsak folyamatos költségnövekedést eredményez a cégeknél, hanem erőteljes bérfelhajtó hatása a teljes munkaerő-állományra is kiterjed amiatt, hogy más ágazatok elszívják a dolgozókat, pótlásukat pedig - mint erre Septe József, a szövetség elnök rámutat - csak magasabb fizetést ígérve lehet biztosítani.

Januárban - folytatja - a malmok jeleztek áremelést, ami önmagában is költségnövelő hatású, ráadásul közben az üzemi rezsi és az üzemanyagár is nőtt, nem beszélve a szállítási költségekről és egyes importalapanyagokról a forintgyengülés miatt. A magas kenyéráfa pedig szinte már csak hab a tortán.

Hosszú távú és fenntartható megoldást az automatizálásban látnak a pékek, ennek forrásaihoz azonban félre kell tenni - ha van miből. De erre jelenleg nem látnak esélyt.

A veszteségek elkerülésére, minimális haszonért szükséges tehát a kétszámjegyű áremelés - zárul a közlés.