Nyitókép: Pixabay.com

Újra fellángol a harc a libamáj körül

Infostart
2020. január 10. 18:50
A hízott liba- és kacsamáj előállítást érő újabb állatvédelmi akciók nyomán magyar kezdeményezésre egy önálló munkacsoport létrehozásával segítenék az uniós hússzektort az ágazat előtt álló kihívások leküzdésében az Európai Parlamentben. Magyarország globálisan is a legnagyobb termelők közé tartozik, bármilyen tiltakozás áttételesen érinti az itteni előállítást is.

Aktivizálják a baromfiágazati összefogást Európában azok a támadások, amelyek a hízott liba- és kacsamáj piaci értékesítése ellen irányulnak - írta a növekedés.hu. Az Európai Parlamentben pedig Hidvégi Balázs kezdeményezésére egy új, úgynevezett Intergroup munkacsoport szervezése kezdődött meg, amely az állati termékek előállításával és piaci helyzetével, az uniós hússzektor előtt álló legnagyobb kihívásokkal foglalkozna. A különböző pártcsaládok politikusait tömörítő csoportról szóló kezdeményezést a legnagyobb agrár-érdekképviseletek, így a Copa-Cogeca mellett további tíz meghatározó európai agrárgazdasági szakmai szervezet, így például az Európai Baromfivágó- és Feldolgozó Üzemek Szövetségén (AVEC) keresztül a Baromfi Termék Tanács is támogatja.

A BTT szerint szükség van arra, hogy a hússzektorral összefüggő ügyekben megfelelő szakpolitikai érvek szülessenek, és így eredményesebben léphetnek fel azon támadások ellen is, amelyeket időről-időre szélsőséges állatvédelmi és zöld szervezetek indítanak az iparszerű állattartással szemben. A BTT egyébként épp a napokban adott ki egy tájékoztató anyagot a szintén uniós állattartók kezdeményezésére indult #Meatthefacts kampány keretében arról hogy a zárt ketreces tartás nem okoz stresszt a baromfinak.

A legtöbb kritika továbbra is a hízott liba- és kacsamájat éri, amelyet a szektor vállalkozásai hagyományosan a szárnyasok tömésével állítanak elő, ami viszont az állatvédők szerint kegyetlenség. A szakma szerint azonban inkább évszázadok alatt kialakult, tradicionális tenyésztési-nevelési technológia, amely nem rontja az állat életminőségét, csak kihasznál egy genetikai adottságot.

Jelenleg az aggasztja az európai előállítókat, hogy New Yorkban 2022-től betiltanák „a szárnyasok kényszerű tömése révén” előállított hízott máj (foie gras) éttermi értékesítését, illetve, hogy a legfelsőbb bíróság egy Kalifornia tiltás nyomán indított eljárásban elutasította a gyártók fellebbezését és érveit a libamáj árusítása mellett.

Ez a piac szűkülése, és az állatvédők esetleges újabb kampányai miatt Európában és áttételesen - közvetlen exportunk ugyanis nincs az USÁ-ba - Magyarországon is éreztetheti majd hatását. Hazánkban állítják elő ugyanis az éves globális hízott libamáj termelés 70-80 százalékát, mintegy 1500-1600 tonnát, és mintegy 3500-4000 tonnányi hízott kacsamájat is. A termelés 90 százaléka exportként főleg Franciaországot, Japánt és Svájcot célozza.