Kényes kérdésbe futhat bele péntektől, aki drága órát, ékszert vesz

Infostart
2020. január 7. 06:59
Értékesebb aranyékszert, karórát, műkincset sem lehet január 10-től úgy vásárolni, hogy nem igazolja az ügyfél, miből kereste meg a rávalót.

Az új pénzmosás elleni szabály értelmében január 10-től már a nemesfémekkel vagy az azokból készült tárgyakkal kereskedők is kötelesek átvilágítani az ügyfeleiket 4,5 millió forintot elérő vagy azt meghaladó összegű ügyleti megbízás teljesítésekor - emlékeztet a Napi.hu.

Az értékhatár korábban 3,6 millió forint volt, ezt emelték meg 900 ezerrel. A cikk szerint ezzel együtt mostantól

már nemcsak a készpénzes, hanem a a kártyás és az átutalással teljesített ügyletekre is vonatkozik az átvilágítási kötelezettség.

Az árukereskedők kötelesek lesznek ügyfél-átvilágítást alkalmazni a 3 millió forintot elérő vagy meghaladó összegű ügyleti megbízások készpénzben történő teljesítésekor.Ez némi lazítást jelent, hiszen itt az értékhatár korábban 2,5 millió forint volt.

Január 10-től a pénzmosási törvény hatálya alá tartoznak a kulturális javak (műalkotások, régiségek) kereskedelmével vagy közvetítésével foglalkozó szolgáltatóknál lebonyolított olyan ügyletek vagy ügyletsorozatok is, amelyek értéke eléri vagy meghaladja a 3 millió forintot; illetve kulturális javak (műalkotások, régiségek) tárolásával vagy kereskedelmével szabadkikötőkben foglalkozó vagy közvetítőként szabadkikötőkben eljáró szolgáltatók olyan ügyletei, amelyek értéke eléri vagy meghaladja a 3 millió forintot - írja a Napi.hu.