Nyitókép: Pexels

Idén is ügyesen megtalálták a keskeny ösvényt a vendéglátósok

Infostart
2019. október 30. 18:39
Sikerült olyan árakat belőni az éttermekben, amik mellett nő a fogyasztás és emelkedik a bevételük is - hiába kell jóval magasabb béreket kifizetni.

A vendéglátók által megvont mérleget foglalta össze a Blokkk.com. Az összeállításból kiderül, augusztusban költekezünk a legszívesebben a vendéglátóhelyeken már évek óta, feltehetően azért, mert a melegben mindenki inkább pihen, mint főz; augusztusban közel 150 milliárd forintot könyvelhettek el a vendéglátóhelyek.

A 2018-as év egészét nézve szépen hízott a vendéglátás a bevételt tekintve, pedig az éttermeket is kínozza a munkaerőhiány, a béremelések költsége vagy éppen az alapanyagok drágulása. Közben viszont 5 százalékos lett az éttermi áfa, igaz, érkezett egy 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulás, és fejleszteni is kellett a béremelés mellett a megmaradt pénzből. Minderre 2019-ben már 7 százalékkal nőttek az éttermi árak, a fogyasztás mégsem lett kisebb, 2017-ben és 2018-ban 11 százalékkal nőtt az éttermi fogyasztás, 2019-ben pedig csak kicsit kisebb mértékben.

A munkaerőhiányra is kitér az összesítés: a nagyobb (négy főnél többet foglalkoztató) vendéglátóhelyeken bővült a létszám, persze ehhez rendesen kellett emelni a béreket, így hát el is kelt az áfacsökkentés.