Nyitókép: Pixabay

Nagyon régen volt példa erre az építőiparban

Infostart
2019. október 21. 14:49
Az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetségének debreceni konferenciáján az építőipar fennálló kihívásairól is szó esett.

Kihívások és válaszok – ezt a célt határozta meg nyitóbeszédében Koji László az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetségének konferenciáján – számolt be a Magyar Építők honlapján. Az ÉVOSZ elnöke a debreceni eseményen utalt rá, hogy az elmúlt három évben bemutatott 80 százalékos növekedésre nagyon régen volt példa az ágazat történetében.

A 2018-ban elkönyvelt 3347 milliárdos teljesítmény az elmúlt 15 év legmagasabb kibocsájtása volt.

További jelentős eredmény, hogy az idei várható 5 százalékos GDP-növekedésből várhatóan az építőipar 1,2 százalékpontot teljesít, tette hozzá.

Az adózási környezet inkább a cégek szaporodását ösztönzi

Tóth Istvánné, Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi Iparkamara alelnöke beszédében az ágazat szerkezetére utalva emlékeztetett, mindössze 23 cég van az országban, ami nagyvállalatnak számít. Ugyanakkor a cégek 97 százaléka mikro, kis- és középvállalkozás. Ráadásul 2015 óta az építési vállalkozók száma 89 ezer főről 101 ezerre duzzadt.

„Ez a folyamat szembe megy azzal az elvárással, hogy a versenyképes középvállalkozások alapozzák meg az ágazat termelékenységét”

– hangsúlyozta. Hozzátette, az elmúlt három évben 100 ezer emberrel nőtt a foglalkoztatottak száma az iparágban, mely ezzel elérte a 2009-es létszámot.

Stabil megrendelői háttér

Az Információs és Technológiai Minisztérium részéről az iparági stratégiákért és szabályozásért felelős államtitkár az építőipar 2019-ben fennálló kihívásairól kifejtette: a stabil magyarországi beruházási környezetnek köszönhető fejlődés

az elkövetkező években olyan megrendeléseket generál az ágazatnak, melyeket jelenlegi hatékonyságával nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudna teljesíteni.

A megoldásról szólva Nagy Ádám rámutatott, a nagyvállalatok technológiai szintjét kellene a kisebb cégeknek elérnie a termelékenység növeléséhez.