Nyitókép: Pixabay

A nyaralásból hazatérve megrohanták a bankokat a babaváró párok

Infostart
2019. október 4. 12:44
Augusztus végére csúcsot ért el a babaváró hitel népszerűsége.

A Magyar Nemzeti Bank friss statisztikái szerint augusztusban csúcsot ért el a babaváró hitel igénylése. A bankok 110 milliárd forintot folyósítottak, ez 68 százalékkal több, mint júliusban, mindkét havi várakozásnál jelentősebb az igénylés mértéke - írja a Magyar Nemzet.

A hitelkonstrukció népszerűsége meglátszik a lakáshitel-folyósításokon is: míg idén átlagosan a hazai lakosság 76 milliárd forintnyi új lakáskölcsönt vett fel havonta, addig augusztusban ez 68,2 milliárd forint volt, ami 12 százalékkal kevesebb a júliusi 77,2 milliárdos folyósítási összegnél.

Babaváró ide vagy oda, az ősz erős lesz a hitelezés terén, főleg a fogyasztási kölcsönöknél és az áruhiteleknél várható felfutás, ennek oka az ünnepi időszak közeledte.

Augusztusban a szezonálisan igazított adatok szerint a háztartások és a nem pénzügyi vállalatok nettó hitelfelvevők voltak, betétállományuk is nőtt. Tranzakciókból adódóan a háztartások hitelállománya szezonálisan igazítva 142,7 milliárd forintos, míg szezonális igazítás nélkül 156 milliárd forintos növekedést mutatott. A babaváró hitelek augusztus végi állománya pedig 166 milliárd forintot tett ki.