Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Szigorú felügyeletet ígért az alelnöki poszt várományosa

Infostart / MTI
2019. szeptember 30. 16:06
Az Országgyűlés gazdasági bizottsága alkalmasnak ítélte Kandrács Csabát, a Magyar Nemzeti Bank alelnöki posztjára, a jelöltet a kinevezése előtt hétfőn hallgatta meg a parlamenti testület.

Kandrács Csaba korábban már volt a monetáris tanács külső tagja, és részt vett az alapkamat csökkentésének folyamatában. Kandrács Csaba - kinevezése esetén - az MNB alelnöki posztján

Windisch Lászlót váltja, akinek a hatéves mandátuma október elsején jár le.

A jelölt évek óta az MNB felügyeleti területén tölt be vezetői posztot, jelenleg ő az MNB pénzügyi szervezetek felügyeletéért felelős ügyvezető igazgatója. Korábban az MNB Monetáris Tanácsának külső tagja volt, régebben pedig a Magyar Államkincstár elnöki tisztségét töltötte be. A jegybanki ügyvezető igazgatói kinevezése előtt, 2014 novemberétől a Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő (MARK) Zrt. elnök-vezérigazgatójaként tevékenykedett.

Kandrács Csaba szerint a jegybanki programok is hozzájárultak ahhoz, hogy napjainkban jelentős ütemű növekedési pályára állt a magyar gazdaság, a 2014 áprilisában meghirdetett önfinanszírozási program segítségével pedig az ország magas külső és deviza-államadósságából adódó kockázatok nagymértékben csökkentek.

A szakember MNB-alelnökké történő kinevezése esetén a pénzintézeti szektor szigorú felügyeletének folytatását ígérte.

Kandrács Csaba megismételte azt a jegybanki vezetők által többször is hangoztatott elvet, miszerint a MNB-nek nincs árfolyamcélja, a monetáris politika egyetlen horgonya az inflációs cél.