Nyitókép: Pixabay

Később lépnek életbe a radikális banki változások

Infostart / MTI
2019. szeptember 10. 16:12
Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa további 12 hónap felkészülési időt engedélyezett szolgáltatók számára az úgynevezett erős ügyfélhitelesítés bevezetésére, tekintettel a fejlesztési folyamatok időigényére - mondta Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke.

Az Európai Bankhatóság (EBH) 2019. június 21-én kiadott véleménye lehetőséget biztosított a nemzeti hatóságok számára, hogy egyedi felkészülési időt adjanak a pénzforgalmi szolgáltatók számára a bankkártyákkal kezdeményezett elektronikus e-kereskedelmi fizetéseknél az erős ügyfélhitelesítés feltételeinek kialakítása érdekében - emlékeztetett Patai Mihály.

A jegybank feltérképezte a hazai szereplőket, és azt tapasztalta, hogy nem készültek fel maradéktalanul

arra, hogy a bankkártyákkal kezdeményezett elektronikus fizetéseket az új szabályok szerint lehessen lebonyolítani 2019. szeptember 14-től. Kiderült az is, hogy gyakorlatilag senki nem tudja alkalmazni az erős ügyfélhitelesítést önállóan, vagy ha mégis megteszi, akkor a vásárlók nem tudnak fizetni az internetes áruházakban - ismertette az MNB alelnöke.

Az úgynevezett PSD2 szabályozási csomag az egész EU-ban életbe lépne szombattól, több, a bankolást érintő szigorítással.

Turzó Ádám, a Portfolio elemzője korábban arról tájékoztatta az InfoRádiót, hogy a módosítások után az egyszerűbb banki tranzakciók során is szembesülhetünk új metódusokkal. Az új szabályok szerint az egyik leglényegesebb változás a bankkártyás fizetéseket érinti.

Többszintű azonosítást vezetnek be a bankok, ami a gyakorlatban úgy fog kinézni, hogy online vásárláskor valamilyen módon a mobiltelefonunkra fogunk kapni egy további azonosítót – sms-t, QR-kódot vagy mást –, amire a PIN-kód mellett szükségünk lesz vásárláskor. A fizikai térben elfogadja a szabályozó a bankkártya birtoklását egy faktornak, így annak esetében tulajdonképpen más azonosításra nem lesz szükség, magyarázta.

A szakértő szerint ugyanakkor azzal is találkozhatunk, hogy egy 5000 forintot nem meghaladó, érintéses fizetés esetén meg kell adni a PIN-kódot, holott ez korábban nem így volt.