Nyitókép: MTI Fotó: Bruzák Noémi

Nyugdíjba készül a Windows 7, sokan fognak sírni

Infostart
2019. január 18. 07:32
A számítógépek 43 százalékán fut a jó öreg Windows.

Pár nap híján pontosan egy év múlva, 2020. január 14-én megszűnik minden idők legnépszerűbb Windowsának, a Windows 7-nek a támogatása, ami azt jelenti, hogy használói nem kapnak majd biztonsági frissítéseket a Microsofttól, hacsak nem fizetnek érte - írja a Computerworld.hu. Addig mindenki eldöntheti, hogy a rizikó ellenére megtartja-e kedvenc rendszerét, vagy átnyergel a Windows 10-re.

Jelenleg a Net Applications statisztikája szerint az összes windowsos személyi számítógép 43 százalékán fut a jó öreg Windows 7, amelyet csupán a múlt hónapban tudott megelőzni a már három éve piacon lévő Windows 10. A Windows 7 pályafutásának csúcsán, 2015 júniusában az összes Windows-használó PC-jének 67 százalékán végezte munkáját fáradhatatlanul.

Ez az arány a Windows 7 nyugdíjba vonulásakor az amerikai Computerworld becslése szerint még mindig 36 százalék lesz.

A Microsoft 2017 áprilisi adatai szerint gépenként 515 dollárral kerül többe a vállalatoknak a Windows 7 három éven keresztüli további használata, mint a Windows 10-re való áttérés. A becslés a Forrester Research kutatásán alapszik, amelyet a Microsoft finanszírozott.

Jelenleg hozzávetőlegesen 645 millió személyi számítógépen fut a Windows 7 világszerte.