Nyitókép: MTI/Marjai János

Új blue chip lesz Magyarországon 2019-ben - tőzsdei évértékelő

Infostart / InfoRádió - Németh Zoltán
2018. december 27. 12:08
2018 jó éve volt a Budapesti Értéktőzsdének, az amerikai karácsonyi hullámzás sem hatott rá. A 2019-es év - az InfoRádiónak nyilatkozó Korányi G. Tamás tőzsdei szakértő szerint - a Richteré lehet.

Jó évet zár a Budapesti Értéktőzsde indexe, noha voltak nagy bukások idén - foglalta össze az idei tőzsdeévet az InfoRádiónak Korányi G. Tamás tőzsdei szakértő.

"Voltak nagy veszteséget elszenvedő papírok,

a negatív csúcsot a Wáberer tartja, ami 4750 forinttal kezdte az évet, most pedig 2300-at sem ér. Tehát 52-53 százalékos veszteséget könyvelhettek el a cég befektetői, ami azért elég durva"

- fogalmazott Korányi G.

Mint elmondta, a Konzum és az Opus szintén 30-30 százalékos veszteséget ért el, az év jelentős részében pedig párhuzamosan mozogtak ezek a részvények, 2:1 arányra beállva 2 Konzum ér 1 Opust.

Korányi G. Tamás rámutatott: szintén

Mészáros Lőrinc cégbirodalmához kötődik, hogy egy kisebb informatikai céget vásároltak, a 4IG-t, és az egész holding informatikai zászlóshajójává kívánják tenni.

"Ez a cég egy évvel ezelőtt 2050 forint volt, most 1640, ami látszólag mintha veszteség lenne, de valójában nem az, mert közben tizedére csökkentették a részvény névértékét, a mostani 1640 így valójában 16400-as árat jelent, vagyis annak,

aki tavaly év végén vásárolt ebből a papírból, nyolcszorosan nyert"

- tisztázta a szakértő.

2019-et illetően az már látszik, hogy

a Konzum és az Opus egy céggé válik, és a társaság vezetőinek várakozása szerint egy ötödik blue chip lehet a Mol, az OTP, az MTelekom és a Richter mellett, tehát külföldi befektetők figyelmét is felkeltheti.

A feltörekvő piacok számára Korányi G. szerint jó év lehet a 2019-es, és mivel az idei sem volt rossz, lehet abban bízni, hogy az európai, amerikai piacokat sikerül túlteljesíteni.

A BUX értéke közben jelenleg ugyanott áll, mint egy évvel korábban, ami így is jó hírnek számít Korányi G. szerint, ha azt tekintjük, hogy az amerikai, a német és a brit piacon komoly visszaesés volt.

"A világ piacainak felsőházába tartozik a Budapesti Értéktőzsde"

- fogalmazott Korányi G. Tamás.

Hónapokig nem lehetett felírni a Richter egy bizonyos, méhmióma elleni szerét, amivel kapcsolatos tőzsdei korrekció Korányi G. Tamás szerint hónapokat fog még igénybe venni a 2019-es évből, de ha nem változik a tőzsdei klíma, akkor a Richter árfolyama fölfelé tart majd.

A magyar papírok általános megítélése szerinte egyértelműen javult 2018-ban. Az OTP például 6 százalékkal emelkedett.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
2018-ról és 2019-ről - Korányi G. Tamás tőzsdei elemző
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
A magyar tőzsde idei éve - Korányi G. Tamás tőzsdei elemző
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást