Nyitókép: Pixabay

Karácsonyi fényfüzért vesz? Jó, ha erről tud!

Infostart / InfoRádió - Rozgonyi Ádám
2018. december 15. 08:38
December elejéig csaknem félezer üzletet ellenőriztek a fogyasztóvédelmi hatóság munkatársai, az egyik leggyakoribb probléma a túlszámlázás volt.

Az ellenőrzött üzletek közel 38 százalékánál talált kifogásolni valót a hatóság – mondta az InfoRádiónak a fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár. Az elvégzett 800 próbavásárlás alkalmával a túlszámlázás volt a leggyakoribb probléma. A fogyasztó ezekben az esetekben tehát nem annyiért tudta megvenni a terméket, mint amennyi a polcra ki volt írva, vagy a kedvezmények nem voltak a tájékoztatásnak megfelelő mértékűek – tette hozzá Keszthelyi Nikoletta.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium akkreditált laboratóriuma folyamatosan vizsgálja be a karácsonyi dekorációkat. Az 53 ellenőrzött fényfüzér közül 25 bizonyult problémásnak a kockázatértékelések alapján, ezeket a termékeket a hatóság kollégái le is vetették a polcokról, illetve visszahívásra kötelezték az adott üzleteket.

Keszthelyi Nikoletta szerint fontos, hogy olyan üzletekben vásároljunk, ahol szakmai tanácsot tudnak adni, érdemes esetleg szaküzletből beszerezni a fényfüzéreket. „Kerüljük el a bizonytalan eredetű termékeket, piaci árusokat” – fogalmazott, hozzátéve: ilyen esetben ugyanis nehéz érvényt szerezni a felmerülő panasznak.

„A mintavétel tapasztalata azt mutatja, hogy minél olcsóbb egy termék, annál valószínűbb, hogy nem biztonságos”

– emelte ki az államtitkár.

Probléma esetén a vásárló a megyeszékhely szerinti kormányhivatalokhoz és a járási hivatalokhoz fordulni, ott járnak el ugyanis fogyasztóvédelmi hatáskörben – javasolta Keszthelyi Nikolett. Azoknak a vásárlóknak, akiknek külföldi vállalkozással, webáruházzal akadt gondjuk, a minisztériumon belül működő Európai Fogyasztói Központ tud segíteni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Karácsonyi fogyasztóvádelmi ellenőrzések
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást