Nyitókép: Pixabay.com

Javítani kell az uniós forrásfelhasználás átláthatóságán

InfoRádió
2018. október 11. 17:59
Tovább kell javítani az uniós támogatások felhasználásának ellenőrzését - közölte az InfoRádióban az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője, Zupkó Gábor.

Zupkó Gábor a Transparency International uniós forrásokat érintő tanácskozása után az InfoRádiónak elmondta: az Európai Bizottság javaslata alapján a jövőben kéthavonta jelentést kellene tennie a kedvezményezetteknek a pénzek felhasználásáról.

"Rendkívül fontos, hogy az EU-s költségvetésből érkező források, különösen, amelyek a gazdaságélénkítésre, regionális támogatásra, kohéziós politikára érkeznek, jól használják fel, hiszen ezek a pénzek szolgálják hazánk felzárkózását, versenyképességének javítását" - fogalmazott Zupkó.

Pozitív példaként említette az út- és közműhálózat fejlesztését, illetve egészségügyi és oktatási intézmények felújítását.

Ugyanakkor a széles nyilvánosság tud olyan projektekről, amelyek nem sikerültek jól vagy nem fenntarthatóak, felesleges.

"Ezért kell, hogy a forrásfelhasználás jól fókuszált legyen, ne legyen rajta nagy veszteség" - nyomatékosította Zupkó.

Magyarország az elsők között van az egy főre jutó támogatások tekintetében, de azt gondolja, néhány területen javítani lehetne a forrásfelhasználás ellenőrzésén, hatékonyságán.

"Az uniós beruházásoknak jobban kell teljesíteni, számszerűsíthető céljai kell, hogy legyenek, például mennyi munkahelyet teremtettek. A tagállamoknak pedig minden végrehajtási adatról jelentést kell tenniük kéthavonta" - számolt be Zupkó az új javaslatról is, ami ellen tudomása szerint senki nem is emelt panaszt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A források hatékonyabb ellenőrzése kell - Zupkó Gábor
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást