Nyitókép: Oláh Tibor

Béremeléshez, de feketézéshez is vezethet az új cafeteria-rendszer

Infostart
2018. október 8. 18:10
Tisztul a kép: a cafeteria legnépszerűbb elemeinek megadóztatása ellenére a nagyobb cégek inkább megtarthatják, a kisebbek inkább fizetésemelésként adhatják az összeget, vagy pedig inkább feketén adják majd.

Júniusban, a nyári adócsomag bejelentésekor derült ki, hogy a kormány megvonja a legelterjedtebb cafeteriaelemek kedvezményeit. Az akkori sokkhatás után mostanra átgondolták a helyzetet a vállalkozók. A napi.hu idézte az Edenred Magyarország Kft. 300 munkáltató részvételével készült felmérését, amely szerint a tíz fő feletti vállalatok 80 százaléka hajlandó vállalni az adónövekményt és a juttatások bruttósítását, sőt tovább akarja növelni a cafeteria-keretét 2019-től.

A továbbra is kedvezményes Széchenyi pihenő (Szép) kártyát jelenleg is alkalmazó munkáltatók 76 százaléka megtartaná, de ennél érdekesebb, hogy a cégek 70 százaléka - részben vagy egészben - megőrizné az egyéb juttatásokat is.

A becslések szerint leginkább elterjedt 100 ezer forintos kedvezményes készpénzfizetést a munkáltatók 36 százaléka nem béresítené, míg az utalványok, kártyák körében már a cégek 54 százaléka tartaná meg a mostani rendszert. Az Edenred szerint összességében nagyobb arányban vannak olyanok, akik nem változtatnák a kedvezményes készpénz és az egyéb elemek (utalványok, kedvezmények) nettó összegén, azokhoz képest, akik a Szép-kártyák keretén módosítanának.

Hol maradhat meg a mostani cafeteria?

A versenyszektorban, a nagy és közepes cégeknél Budapesten és a megyeszékhelyeken, elsősorban a szakképzett és szellemi alkalmazottak körében szinte követelmény egy vonzó és differenciált - például magánorvosi ellátást, kulturális és sportkedvezményeket is kínáló - juttatási rendszer megléte. Ám nem csak a fehérgalléros munkakörökben van hangsúlyos szerepe a széleskörű cafeteriapalettának. Számos nagy autóipari, vegyipari és kiskereskedelmi cég használja eszközként a fizikai állomány toborzására és megtartására.

A 30 fő alatti kkv-k azonban várhatóan nem fognak sokat bajlódni: a meglévő juttatási keretet - jellemzően a 100 ezer forintnyi kedvezményes készpénzt - vagy bruttósítják, vagy hivatalosan megvonják és feketén fogják odaadni. (Az elmúlt évek minimálbér-emelései során is fény derült rá, hogy a kicsik java része inkább a zsebbe adott pluszpénzzel manipulál, semmint, hogy lenyelné a kötelező tehernövekedést).

Béremelés lehet belőle

Ha valamikor esély van rá, hogy béremelést adjanak a munkáltatók cafeteria helyett, akkor az valószínűleg most jöhet el - mondta a portálnak Makár Andrea, a BDO Magyarország cafeteria- és expat tanácsadója. Szerinte elképzelhető, hogy a kedvezmények kivezetése beindít egy újabb béremelési spirált, hiszen a munkavállalók sok helyen olyan juttatásoktól eshetnek el, melyeket a mindennapi életük során hasznosítani tudtak - például élelmiszer-vásárlás, tömegközlekedés -, ez főleg a kiskeresetűeknél az életszínvonal romlásával jár. S amennyiben a munkáltatójuk nem emel bért vagy nem kompenzál valamiképp, de a szomszédos cég ezt megteszi, akkor jó eséllyel átpártolnak majd hozzá.