Nyitókép: Pexels

Tolongunk az állampapírokért

Infostart
2018. szeptember 26. 11:47
3-5 éves futamidővel akár négy százalékos éves haszonnal is be lehet fektetni. Csak augusztusban 70 milliárd forintnyi papír került a lakosság kezébe.

Valósággal tolonganak a magyarok az állampapírért. Az ilyen típusú lakossági megtakarítások értéke a nyár végére meghaladta a 7300 milliárd forintot. A Portfolio.hu cikke szerint, ami az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) adataira támaszkodik, a július végén bejelentett, váratlan kamatemelés (50 pont) volt sikeres, ez hathatott ösztönzőleg a vásárlásra, amely mértéke egyetlen hónap alatt 70 milliárd forintnyi volt.

A papírok közül a Prémium Magyar Állampapír kamatozása inflációhoz kötött, de az egyre erősebb áremelkedési ütem miatt ennek népszerűsége nőtt az utóbbi időszakban.

Érdekesség, hogy tavasszal még jelentősen lassult a lakossági állomány növekedése, ezért vetődött fel egyáltalán a kamatemelés lehetősége, a jelek szerint az adósságkezelő úgy érezte, hogy a rövidebb futamidejű termékeknél könnyebb mozgósítani a lakosságot.

A kamatemelés két nagy nyertese, a Kétéves Magyar Állampapír (2MÁP) és a szintén kétéves KTJ II. esetében komolyabb növekedést regisztrált az ÁKK augusztusban,

ezeknek a papíroknak a hozama 3, illetve 2,75 százalékra emelkedett, vagyis a változtatások után a hosszú termékek (BMÁK és PMÁK) kivételével ezek a legvonzóbbak.

Összességében a Portfolio.hu szerint az látszik, hogy az augusztusi kamatemelés egyértelműen növelte a lakossági állampapírok népszerűségét.

Az Államkincstár összesítése szerint 5,4 százalékos éves kamatával a Babakötvény a legjövedelmezőbb, igaz, a gyermek 18 éves koráig a bent lévő pénz nem hozzáférhető.

A klasszikus lakossági állampapíroknál 3-5 éves futamidőn jelenleg 3,5-4 százalékos éves kamat mellett lehet befektetni,

míg a rövidebb papíroknál 3 százalék körül van a lélektani határ.