Nyitókép: Pixabay.com

A hazai versenyképesség erősítésében a kkv-knak is ki kell venni a részüket

Infostart / InfoRádió - Czwick Dávid
2018. július 20. 17:19
Magyarország versenyképességének egyik kulcsa, hogy a kis- és középvállalatok a szolgáltatások külpiaci értékesítésével termelékenyebbé váljanak – mondta az InfoRádiónak adott különinterjúban a jegybank 180 pontos versenyképességi csomagjának kidolgozásában résztvevő elemzője. Rippel Géza közölte, hogy a KKV-k tőzsdére menetele mellett nagyon fontos a technológiai fejlődés.

Mivel egy ország versenyképességének növelése átfogó és komplex feladat, a szereplőknek közösen kell cselekedni a cél elérése érdekében – hangsúlyozta Rippel Géza. A kkv-szektor fejlesztése kiemelt témakör, éppen ezért a 180 lépést tartalmazó műhelymunkában is hangsúlyos szerepet kapott – tette hozzá az MNB elemzője.

A szakértő elmondta, a kis- és középvállalkozások szerepe meghatározó a gazdasági vérkeringésben, hiszen az összes vállalat 99 százalékát teszik ki és a foglalkoztatás több mint 70 százalékát biztosítják. Ugyanakkor a hazai GDP kevesebb mint felét állítják elő – emelte ki Rippel Géza.

„A szektor alacsony termelékenységének hátterében olyan égető problémák állnak, mint az elaprózódott vállalati szerkezet, kevés exportáló kkv, menedzsmentképességekben érzékelhető hiányosságok, a szektor alacsony technológiai felkészültsége” – fogalmazott a szakértő.

A szakértő elmondása szerint a termelési folyamat során a legnagyobb hozzáadott értéket a folyamat eleje – a kutatás-fejlesztés –, illetve vége – a marketingtevékenység – jelenti. „Ezek sokkal inkább növelik a GDP-t, mint maga a gyártási tevékenység” – fogalmazott Rippel Géza. „A hazai versenyképesség erősítésének az innováció és a tudás felhalmozása lehet a kulcsa, és ebből a hazai kis- és középvállalkozásoknak is ki kell venni a részüket” – tette hozzá.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A hazai versenyképesség erősítésében a kkv-knak is ki kell venni a részüket
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást