Nyitókép: Pixabay

Nem állt meg a drágulás, nagyok a különbségek az ingatlanpiacon

Infostart
2018. július 9. 07:06
A hazai ingatlanpiac első féléves összesített adatai szerint folytatódott az élénkülés a lakáspiacon. Az ingatlanok négyzetméterára és az adásvételek száma is emelkedett a Duna House adatai szerint. A fővárosban még mindig a panellakások ára növekedett a legnagyobb mértékben, az átlagos négyzetméterár már elérte a 400 ezer forintot. Az idei első félévre több mint 77 ezer tranzakciót becsülnek a szakemberek, ami a tavalyinál erősebb éves forgalmat jelez előre.

Ingatlanpiaci szakemberek és a Magyar Nemzeti Bank előrejelzésében is erre az évre 10-12%-os áremelkedéssel számoltak az elemzők, amely az első féléves adatok alapján várhatóan teljesülni fog. A budapesti téglalakások esetében az 5%-os áremelkedésnek köszönhetően jelenleg 541 ezer forint az átlagos négyzetméterár.

A legdrágább lakásokat továbbra is az V. kerületben találhatjuk, itt 914 ezer forint volt átlagosan egy négyzetméter 2018 első felében.

„A fővárosi panellakások négyzetméterára elérte a 400 ezer forintos határt, de a legkedveltebb környékek, mint a XI. és a XIII. kerület bizonyos részei, már az 500 ezer forintos átlagot közelítik, amely már nem sokkal marad el a kevésbé felkapott kerületekben épülő új projektek lakásáraitól.” – nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője.

„A panelek a téglalakásoknál nagyobb ütemben drágultak, egyes kerületekben kétszámjegyű emelkedést is tapasztaltunk.”

Áremelkedés területi különbségekkel

Vidéken a megyei összesítések alapján szintén emelkedtek az árak, azonban itt erősebb területi különbségek találhatóak. „Az eddig kedvezőbb áron elérhető megyékben növekedett jelentősebb mértékben az átlagár. Zala és Heves megyében a panel- és téglalakások árában egyaránt erőteljes emelkedést tapasztaltunk” – folytatta az elemzési vezető.

A megyei rangsorban nem történt változás, még mindig Veszprém megye a főváros után a legdrágább terület.

A vidéki panellakások tekintetében 200 és 300 ezer forint közötti négyzetméter árral számolhatnak az eladók és a vevők az idei évben.

A következő félévben az újépítésű projektek folyamatos átadása tarthatja lendületben az ingatlanpiacot. A Duna House így továbbra is a tavalyinál több, mintegy 160-180 ezer ingatlanpiaci tranzakciót vár az idei évben.