Nyitókép: H. Szabó Sándor

Elszabadultak az ingatlanárak a Balatonnál

Infostart
2018. június 26. 05:40
Luxuscikké vált a nyaraló a magyar tengernél. Az ingatlanárak az egekbe szöktek, igaz, ezzel párhuzamosan tudatosabbá is váltak a vásárlók. Manapság nem nagyon vesz senki hirtelen felindulásból vízparti ingatlant.

Évekkel ezelőtt rengetegen vásároltak a Balatonon nyaralót, mert jó befektetésnek tűnt, de rá kellett jönniük, hogy csupán szezonális bevételi forrás. Mára sokat változott a helyzet, a Balaton és környéke télen is élményeket kínál, így egész évben kihasználhatóak a tóparti házak.

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa úgy látja, hogy megfontoltabbakká váltak az emberek, jobban átgondolják a nyaralóvásárlást, nem mindegy milyen az eladásra kínált ingatlan.

Főként a partközeli vagy szép panorámával rendelkező ingatlanokba fektetnek a vevők.

Az is gyakori, hogy a tótól nagyobb távolságra, olyan panorámás helyeken húznak fel nyaralókat, ami még nincsen bevonva építési területre, tehát külterület. Ezek is népszerűek, mert viszonylag kevesebb pénzért lehet, jó adottságú nyaralóra szert tenni – fogalmazott.

A szakértő szerint ugyanakkor

a frekventált helyeken előfordul, hogy irreálisan magasak az árak, tulajdonképpen megfizethetetlenek.

Budapestet megszégyenítő árakat láthatunk a Balatonnál, elég csak Balatonalmádiban vagy egyéb közkedvelt helyen körülnézni, ahol sokan nyaralnak. Nem túlzás kijelenteni, hogy luxuscikké vált a balatoni nyaraló – tette hozzá Gadanecz Zoltán.