Nyitókép: Pixabay

Mindennapi pénzügyek az általános iskolás tankönyvekben

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2018. június 21. 12:06
Eddig a középiskolák 9-10. évfolyamán, valamint az általános iskolák 7-8. évfolyamán volt lehetőségük a diákoknak arra, hogy megismerkedjenek az alapvető pénzügyi, illetve gazdasági ismeretekkel a Pénziránytű Alapítvány kezdeményezésére. Idén ősztől az 5-6. évfolyamos diákok is találkozhatnak ilyen jellegű feladatokkal a matematika órák keretében - mondta az InfoRádióban Merényi Zsuzsa, a Pénziránytű Alapítvány oktatási igazgatója.

Szeptembertől több tízezer diák már a matematika tantárgy keretében is tanulhat pénzügyi ismereteket -derül ki az OFI közleményéből.

Az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, valamint a Pénziránytű Alapítvány együttműködésében elkészültek és a tankönyvjegyzékről már rendelhetők azok az új, 5., valamint 6. osztályosoknak szóló matematika munkafüzetek, melyekben a mindennapi élethez kapcsolódó, gyakorlatias pénzügyi feladatokat tartalmazó önálló fejezet is helyet kapott.

Az InfoRádiónak Merényi Zsuzsa, a Pénziránytű Alapítvány oktatási igazgatója elmondta, abban szeretnének segíteni, hogy

azokat a lehetőségeket, amelyeket a matematika rejt, ki lehessen használni.

Merényi Zsuzsa szerint a gyermekek jól ismerik a számegyenest, amelyen lehet a zsebpénzüket is ábrázolni, de a család bevételeit, kiadásait is lehet értelmezni.

"A szorzás segítségével ötödikben már órabért is tudnak számolni. Ha pedig hatodikban megismerik a százalékszámítást, akkor ugyanebből az órabérből már a levonásokat és adókat is megismerhetik" - mondta.

Az oktatási igazgató azt is elmondta, hogy a boltban kapott blokkok alkalmasak arra, hogy az iskolások alapműveleteket ellenőrizzenek, hatodikban akár már az áfát is meg lehet figyelni, a nyugtákon pedig a kerekítés szabályaival ismerkedhetnek meg.

Az osztály kaphat projektfeladatot is, amelynek keretében árkalkulációt, vagy kirándulást is lehet már tervezni, egy költségvetési-fizetési tervet elkészíteni - tette hozzá.

Kibővített tankönyv és oktatás

Merényi Zsuzsa hangsúlyozta, hogy több matematika tankönyv és munkafüzet van forgalomban, de érdemes az OFI által készített új-generációs tankönyveket keresni, amelyeket még meg rendelni a pótrendelés során.

A matematika tanároknak szeretnénk segíteni azzal a képzésünkkel, amely a gazdasági pénzügyek világába vezeti be az általános iskolában tanító kollégákat, és nekik tervezünk olyan képzést, ami kicsit matematika hangsúlyos, tehát kimondottan ezeknek a feladatoknak háttértudására készíti fel a kollégákat - jelezte Merényi Zsuzsa.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Pénziránytű Alapítvány
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást