Nyitókép: Pexels

Piaczavaró a lakásáfa körüli bizonytalanság

Infostart / InfoRádió - Czwick Dávid
2018. június 17. 19:31
Piaczavarónak nevezte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke, hogy még egy évig várhatóan nem születik döntés a kedvezményes lakásáfa esetleges meghosszabbításáról. Koji László szerint komoly bizonytalanságot eredményez, ha csak jövőre lesz döntés ebben az ügyben. A szövetség vezetője ugyanakkor arra számít, hogy az 5 százalékos áfakulcs a későbbiekben megmarad.

Főleg a nagy ingatlanfejlesztőknek okoz gondot a bizonytalanság, hiszen lakásprojektjeik átfutási ideje gyakran 2-3 év. „Nehezen tudják eldönteni az ilyen nagy fejlesztésben, lakóparki programban bent lévő vállalkozók, hogy milyen négyzetméteráron hirdessék meg a 2019. december 31-e után befejeződő építkezéseken a lakásokat” – tájékoztatott Koji László.

Jelenleg a helyzet miatt felfokozott, gyors kivitelezést igényelnek az ingatlanfejlesztők és a lakásmegrendelők – emelte ki az ÉVOSZ elnöke. Ha 27 százalékos áfa váltaná fel az eddigi kedvezményt, súlyosan visszaesne az újlakásépítések száma.

A szövetség szerint megmarad az 5 százalékos kedvezményes adó. „Azt tartanánk jónak, ha nem kellene erre az információra 2019 második félévéig várni, mert az komoly bizonytalanságban tartja a piacot” –

fogalmazott Koji László.

Az áfa kérdésében az uniós tagállamokat brüsszeli irányelvek is kötik. A felelős munkacsoport első tervezetében nagyobb mozgásteret biztosítana az országok számára abban a kérdésben, hogy hol alkalmaznak kedvezményes forgalmi adót – tette hozzá Koji László.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Koji László
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást