Nyitókép: Pénzjegynyomda

Cafeteria: meglepően sok pénzről mondunk le

Infostart
2018. április 13. 11:55
Három cafeteriaelem viszi el az összes béren kívüli juttatás kétharmadát, ráadásul, mindhárom élen álló juttatást annak ellenére választják, hogy azokat jelenős adó terheli.

Három béren kívüli juttatás, a Szép-kártya, a készpénz és az Erzsébet-utalvány együttesen idén is kétharmados többséget ért el a dolgozóknál - írja a Napi.hu.

A BDO - országos, de nem reprezentatív - felmérése szerint a juttatások összértékének 38 százaléka valamelyik Szép-kártyán (ezen belül is főként a vendéglátás alszámlán), 20 százaléka készpénzkifizetésként, 9 százaléka pedig Erzsébet-utalványként jut el a dolgozókhoz.

Viszonylag alacsony, 6-7 százalék közötti az önkéntes pénztárakba (egészség- és nyugdíjpénztárakba) áramló cafeteriajuttatás mértéke.

A gyorsan realizálható juttatások felé irányuló preferenciát jól mutatja, mindhárom élen álló juttatást annak ellenére választják, hogy azokat jelenős adó terheli, a Szép-kártyának és a 100 ezer forintig terjedő készpénzkifizetésnek 34,22 százalékos, az Erzsébet-utalványnak pedig 40,71 százalékos az összesített adókulcsa idén.

Az albérleti támogatást a feltételek idei enyhítése nyomán a korábbinál többen vették igénybe, de arányuk továbbra is 2 százalék alatt maradt. Hasonlóan kevesen csupán a szintén adómentesen kapható sportrendezvény-belépő iránt érdeklődtek.