Drágulnak az élelmiszerek, különösen három alaptermék

InfoRádió
2017. augusztus 3. 12:14
Világszinten drágulnak az alap élelmiszerek, kiadta a friss elemzést a FAO.

Július volt a harmadik egymást követő hónap, amikor a globális élelmiszerárak emelkedtek, főképp a gabonafélék, cukor és tejtermékek magasabb jegyzése okán, állapította meg az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

A FAO élelmiszerár-index, hónapról hónapra nyomon követve a nemzetközileg legfontosabb öt élelmiszer-termékcsoport azok kereskedelmi értékével súlyozott árváltozását, 2015 januárja óta nem volt ilyen magasan: 2,3 %-kal haladja meg a júniusi és 10 %-kal a tavaly ilyenkori értékét.

Május óta töretlen az emelkedés a FAO gabonaár indexében, amely 5 %-kal nőtt júliusban.

A búza különösen magas áron cserélt gazdát a nemzetközi piacokon,

mivel a forró és száraz időjárás keresztbe tett a tavaszi vetésnek az észak-amerikai kontinensen. A rizsnél szezonális hiány idézte ugyanezt elő. Közben a kukorica ára stabil maradt.

A másik éllovas a cukor volt, a szintén 5 %-os áremelkedésével

– amire idén még nem volt példa. Szakértők a brazil reál felértékelődésével magyarázzák a trendfordulást. Azonban még így is nagyon alacsonyan, tavalyhoz képest 26 %-kal van lejjebb a cukor ára.

Több mint 3 %-ot erősödött a tejtermékek ára, a vaj, sajtok és a teljes tejpor drágulása miatt.

A szűkös exportkészletek miatt a vaj ára nagyot ugrott, ezt a mozgást a többi tejtermék nem követte.

A FAO által mért növényiolaj-árak 1 %-kal csökkentek és ezzel az elmúlt egy év legalacsonyabb szintjén zártak júliusban. A pálmaolaj termelési kilátásai jónak mondhatók Délkelet-Ázsiában, közben a kereslet globálisan nem kiugró.

A húsár-index nem változott érdemben, mivel a birkahús áremelkedését ellensúlyozta a marha-, sertés- és szárnyas hús árának csökkenése.