Egy rakás ingatlant kap ingyen az állam

InfoRádió
2017. június 7. 13:00
Mintegy ötven olyan budapesti és vidéki ingatlan van a közmédia tulajdonában, amelyre már nincs szüksége. Ezeket most átadja az állami vagyonkezelőnek, amely később dönt a hasznosításukról.

Korábban tévé-, rádióstúdióknak helyet adó ingatlanokat, illetve a Magyar Távirati Iroda egyes tudósítói irodáit és üdülőt is átad a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-nek. Azokról az ingatlanokról van szó, amelyek nem szükségesek az MTVA feladatainak ellátásához, így ezeknek az állami ingatlanoknak a tulajdonosi joggyakorlását a későbbiekben a vagyonkezelő látja el. Az MNV Zrt. Budapesten 26, vidéken 21 ingatlan esetében veszi át a tulajdonosi jogok gyakorlását az MTVA-tól – írta a Világgazdaság az MTVA tájékoztatása nyomán.

A közmédia budapesti két leg­emblematikusabb épületét, a Naphegy tér 8. szám alatti ingatlan teljes területét, illetve a Bródy Sándor utcai társasházi ingatlant – az archívumok és a stúdiók későbbi végleges elhelyezéséig – továbbra is az MTVA használja. Ezért első ütemben a Pollack Mihály téren lévő Károlyi-palotát és irodaépületet, valamint a Bródy Sándor utca 5. szám alatt lévő épületet adják át az MNV Zrt.-nek.

Az átadás-átvétel a két szervezet közötti megállapodás aláírásával több ütemben fog történni, ennek előkészítése jelenleg is zajlik,  a hasznosításról az állam később dönt. Így egyelőre azt sem lehet tudni, hogy mekkora lehet az ingatlanok piaci értéke, ez csak akkor derül majd ki, ha értékesíteni kívánják őket.