Csocsó, biliárd pingpong munkaidőben vagy utazás - élményt adó béren kívüli juttatások

Infostart
2016. október 4. 06:06
Egyre gyakoribb, hogy különleges, élményszerű béren kívüli juttatásokkal kívánja vonzóbbá tenni magát egy vállalat, illetve ezzel tartaná meg dolgozóját.

A fizetés mellett a béren kívüli juttatások is fontosak a munkavállalóknak, a megtartásukban pedig egészen biztosan sokat számítanak. A Business Insider című lap összeszedett több rendkívülinek számító cafeteria elemet.

Évi kétezer dolláros utazási kreditet kínál az Airbnb a munkavállalóinak, a 2016 a legjobb munkahely kategóriát is elnyerő digitális szolgáltatást kínáló vállalatnál dolgozók ezt az összeget szabadon felhasználhatják bárhol a világon természetesen airbnb-n regisztrált ingatlanokban.

Az Epic Systems vállalat négy hét alkotói szabadságot ad alkalmazottainak, igaz, öt év ott töltött idő után. Nem hiányozhat egy ilyen listából a Facebook, a társaság négyezer dollárt ad annak a dolgozójának, akinek gyermeke született. A Google akkor fizet az özvegynek, illetve a családnak, ha meghal egy alkalmazottja, ráadásul tíz éven keresztül fizeti a dolgozó fizetésének a felét.

A Netflix egyéves fizetett szülési vagy apasági szabadságot biztosít a gyermekessé váló dolgozójának, illetve támogatja a részmunkaidős visszatérést. A Pinterest dolgozóinak, ha gyermekük születik, az első három hónap fizetett szülési szabadság, majd részmunkaidőben tölthetnek még egy hónapot, aztán kell csak visszatérniük a munkába.

A PWC a diákhitel törlesztésében segít, évi 1200 dollárral az érintett dolgozóknak. A Spotify hat hónap fizetett szülési szabadságot ad a dolgozóinak, plusz egy hónap rugalmas munkaidőt, hogy visszarázódjanak a munkába, a társaság a női alkalmazottaknak a mesterséges megtermékenyítést is fizeti, ha szükséges.

A Twitternél a napi háromszori ingyenes étkezés mellett akupunktúrás kezelést is igényelhetnek a dolgozók. A Walt Disney ingyenes belépést ad a dolgozóinak Disneylandbe, ahová természetesen ingyen vihetik családjukat és barátaikat is, illetve kedvezményesen vásárolhatnak ajándéktárgyakat.

Az informatikai vállatoknál akkora a verseny a munkavállalóért, hogy még a pár fős cégeknél is muszáj valami különleges élményt adni a dolgozó informatikusoknak, amivel erősítik a csapatot, és meg tudják tartani a munkaerőt – mondta Fata László cafeteria szakértő.

„Sok helyről hallottuk, hogy vannak pihenőszobák, ahol biliárd, pingpong-asztal, csocsó van, de lehet teljesítménykiírás; lépésszámlálóval mérik, mennyit lépnek a munkatársak egy adott idő alatt, vagy akár csokiautomata.”

A szakértő szerint a jövő évre vonatkozó cafeteria változások miatt a vállalatok újra átgondolták a béren kívüli juttatások rendszerét, konkrétan azt, hogy mi a célja ezen juttatástípusnak, és a felhasznált elemekkel elérték-e ezeket a célokat. Fata László szerint az a jó, ha a munkáltató ismeri a dolgozói igényeit, elvárásait, és akkor sikerrel alkalmazhat akár olyan juttatást is, amely a vállalatnak nem is kerül pénzbe, az alkalmazottai mégis hálásak lesznek érte.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Élményt adó béren kívüli juttatások
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Amerikai cégek béren kívüli juttatásai
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást