Nyitókép: Pixabay

Gigantikus jelszóadatbázis került nyilvánosságra, bárki érintett lehet

Infostart
2024. július 9. 19:45
Soha korábban nem készült még ekkora gyűjteménye az internet népe által használt jelszavaknak - közel tízmilliárd darabról van szó.

Kikerült a világhálóra minden idők legnagyobb jelszóadatbázisa, amely összesen 9 948 575 739 darab jelszót tartalmaz, ráadásul a megszerzéséhz sem kell tech-zseninek lenni - írja a 24.hu.

Az érzékeny adatokat tartalmazó, RockYou2024 névre hallgató összeállítás viszont nem csak friss jelszavakat tartalmaz, hanem régieket is, ugyanis több évvel ezelőtt jelent meg előző verziója, a RockYou2021. Ez lényegében annak egy kibővített verziója, másfél milliárddal több jelszóval. Mint írják,

Voltaképpen egy olyan csomagról van szó, ami az emúlt években a netre kikerült jelszavakat gyűjti egyetlen helyen.

Arról egyelőre nincs információ, hogy pontosan milyen és honnan érkező információkat tartalmazhat az adatbázis, így bárki érzékeny információi szerepelhetnek benne - írják. Ez egy újabb emlékeztető, hogy érdemes jelszavainkat bizonyos időnként lecserélni, és nem szabad két helyen ugyanazt használni.

Az alábbi szempntokat érdemes figyelembe venni jelszó megadásakor, módosításakor:

  • minden fiókhoz erős és egyedi jelszót rendeljünk hozzá,
  • a számok és a speciális karakterek nehezítik a hackerek dolgát,
  • ahol csak lehet, adjunk fiókunkhoz kétfaktoros hitelesítést (2FA),
  • és egy jelsazókezelő is sokat segíthet a belépési adataink nyomon követésében, számontartásában.

A lap hozzáteszi még, hogy érdemes például a Google Chrome jelszókezelőjét használni, annak is különösen a Password Checkup funkcióját, ami a RockYou2024-hez hasonló adatbázisokra "támaszkodva" képes figyelmeztetni a felhasználókat, ha a hitelesítő adataik megegyeznek a már netre kiszivárgott kódok valamelyikével.

Manuálisan is elvégezhető az ellenőrzés a Chrome böngészőben:

  • kattintsunk a három ponttal jelzett menüre,
  • válasszuk ki a Beállítások menüpontot,
  • keressük meg az Adatvédelem és biztonság fület,
  • válasszuk ki az Ellenőrzés most lehetőséget, ha a böngésző nem jelzi már alapból, hogy talált néhány átgondolásra érdemes jelszót,
  • és elvégeztethetjük a böngészővel is az általa javasolt módosításokat.

Android okoseszközön azelső két lépés ugyanez, utána a Biztonsági ellenőrzés elemre kell kattintani, ahol szintén meg fog jelenni az Ellenőrzés most jelzés a jobb alsó sarokban.