Nyitókép: Getty Images/ Xanya69

Pleva György elárulta, tényleg veszélyes-e az aszpartám

Infostart / InfoRádió - Rozgonyi Ádám
2023. július 19. 20:27
A WHO szerint az aszpartám lehetségesen rákkeltő, de továbbra is biztonságos a fogyasztása a már korábban elfogadott mennyiségben.

Az aszpartám az 1980-as évek óta a világ legnépszerűbb cukorpótlója: megtalálható a diétás üdítőkben, a rágógumikban, a zselatinban, a fagylaltban, több fogkrémben, gyógyszerekben és vitaminokban is. A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARCA) most először értékelte a rákkeltő hatását, és végül "a legenyhébb káros anyag" fokozatba tette, például az aloe vera-kivonat mellé, ami szintén ebbe a csoportba tartozik.

"Ez azt jelenti, hogy maga az aszpartám rákkeltő hatása direktben nem bizonyosodott be, de előfordulhat, hogy bizonyos körülmények között, bizonyos mennyiség felett a rákos betegségek előfordulásának a lehetőségét növeli" – mondta az InfoRádióban Pleva György, a Nébih élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója.

Ennek okán úgy ítélték meg, hogy

a mostani napi átlagos bevitel értéket nem kell csökkenteni,

mivel nem tartották elég megalapozottnak a kutatás eredményét, és a súlyosabb szigorítás megítéléséhez további vizsgálat kell.

Ez azt jelenti, ahogy a világban is, így az Európai Unióban is a testtömeg kilogrammjaként 40 mg a megengedett érték a továbbiakban is. Az eredményt az unió élelmiszer-biztonsági hatósága is üdvözölte, mert az aszpartám és az aceszulfám-K együttes édesítőszer-kombináció felülvizsgálata éppen most zajlik.

A szakember szerint ennek eredményét a felülvizsgálatban is figyelembe veszik, de mivel nem érkezett súlyosbító hatás egy 2013-as értékeléséhez képest, valószínűleg ugyanazok az értékek maradnak elfogadottak, mint korábban.

Pleva György megjegyezte, az aszpartám és az aceszulfám-K együttes rendkívül elterjedt a szénhidrát-csökkentett élelmiszerek körében, és az 1333/2008-as európai uniós rendeletben megszabott értékek szerint a továbbiakban is felhasználható. Ez általában 600-800 ezer mg/kg vagy liter mennyiségben engedélyezi az aszpartám használatát. Ez azt jelenti, hogy több kilogramm vagy több liter ilyen élelmiszer elfogyasztására lenne szükség ahhoz, hogy ezt a határértéket egy normál testsúlyú fogyasztó esetében túllépjük.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Pleva György: több kilogramm aszpartámos ételt kellene egyszerre enni ahhoz, hogy túllépjük a határt
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást