Nyitókép: Pexels.com

Ezen a héten lényegében tilos a fűnyírás

Infostart
2023. június 21. 05:35
A fűnyírást a locsolással összehangolva és a szokásosnál ritkábban érdemes elvégezni hőség idején.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat heti előrejelzése szerint a napokban berobban a nyár, egyre intenzívebbé válik a szubtrópusi eredetű légtömegek beáramlása. A hét közepétől pedig már szinte országos kánikula várható. Tökéletes lesz tehát az idő a kertészkedéshez, amelynek fontos része a fű nyírása is.

A szakameberek azonban azt javasolják, hogy nagy melegben csak óvatosan nyírjuk a gyepet. Az extrém hőség ugyanis gyorsan tönkreteheti az egészséges pázsitot, így nyírás előtt lehetőséget kell adni a fűnek, hogy magához térjen a hőségből és az esetleges szárazságtól.

Az az ideális ha eső után nyírjuk a füvet vagy gyakori öntözéssel pótoljuk a vizet.

Mivel nyáron a fű lassabban nő, és a tűző nap miatt jó, ha a szálak egy kis árnyékot vetnek egymásnak, így érdemes azokat az általában ideális 6-8 centinél hosszabbra hagyni a fűnyírás alkalmával.

A nyírások között eltelhet két hét is,

a száraz időszakban pedig akár még pár nappal több is.

A szakemberek szerint a nyírásra a késő délután a legalkalmasabb időpont, mert akkorra már a reggeli harmat is elillan a szálakról, így a fű tökéletesen száraz lehet. Minden alkalommal figyelni kell a levágott fű hosszára. Fontos, hogy az soha ne haladja meg az összfűhossz 1/3 részét. A túl rövidre nyírt növényben ugyanis nitrogénhiány jelentkezik, ami a tűző napon ráadásul még könnyen meg is sárgulhat.