Nyitókép: Unsplash.com

Hasznos új funkciót vezet be a Gmail

Infostart
2023. május 5. 06:19
A hitelesített vállalatok neve és logója mellett kék pipa jelzi majd a platformon, hogy a feladó megbízható.

A kék pipa több platformon is azt jelenti már, hogy az adott felhasználó hitelesítette magát, tehát valószínűleg nem egy hamis profilról van szó.

A Google szerdai bejelentése szerint a kék pipa hamarosan a Gmail levelezőben is megjelenik majd a levél küldőjének neve mellett. A pipa automatikusan megjelenik majd azon vállalatok neve mellett, amelyek már alkalmazzák a Google 2021-ben bevezetett Brand Indicators for Message Identification (BIMI) funkcióját – írja a hvg.hu.

A TechCrunch azt írja, a Google várakozásai szerint segít majd a felhasználóknak annak megállapításában, hogy tényleg az küldi-e a levelet, mint akinek a neve a feladónál látható. Például ha a cég egyik szolgáltatásától kapunk levelet, mondjuk arról, hogy egy új, ismeretlen eszközbe léptek be a fiókunkkal, és azonnal változtassunk jelszót egy megadott linken, azonnal gyanús lesz, ha a feladó neve mellett nincs kék pipa.

Ha a pipára visszük az egeret, egy kis szöveg is tájékoztat minket arról, hogy a küldő hiteles, megbízhatunk benne.

Ha a cégek elkezdik alkalmazni a BIMI-t, és a kék pipa is megjelenik, nagy segítség lesz ezek – és a bosszantó spamek – kiszűrésében az új funkció.

Az újdonság minden bizonnyal jól jön majd most, amikor egyre jobban terjed az adathalászat, az SMS-ek mellett e-mailekben is. Ezek sok esetben már közel kiváló nyelvezettel, a valódi levelekhez megszólalásig hasonló formában érkeznek, így egyre könnyebb bedőlni nekik – pedig sok esetben végül a belépési adatainkat, vagy egyes banki adatokat kérnek, komoly veszélynek kitéve a felhasználót.